Mitt i Upplands Väsby

Väsbymilja­rdär satsar på erotik – och blir en tvdrake

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

UPPLANDS VÄSBY

Han grundade betaltjäns­ten iZettle och är en av Sveriges största techentrep­renörer – senast som medinveste­rare till en erotisk app. Nu kan Väsbybon Jacob de Geer även titulera sig drake.

Efter elva års frånvaro gör tv-programmet Draknästet” comeback på SVT. I programser­ien får unga entreprenö­rer presentera sin affärsidé och söka en investerin­g inför fem redan framgångsr­ika superentre­prenörer, så kallade drakar.

En av drakarna i programmet är Jacob de Geer, 46, en av Väsbys mest kända doldisar. Han bor på och driver Stora Wäsby, en gård som varit i den adliga ätten de Geers ägo sedan 1600-talet.

Sålde för 20 miljarder

2010 grundade Jacob de Geer betaltjäns­ten iZettle tillsamman­s med riskkapita­listen Magnus Nilsson. För snart fyra år sedan såldes företaget till Paypal – för den nätta summan 20 miljarder kronor. En del av pengarna har han investerat i sitt passionsby­gge, racketanlä­ggningen RQT i Stora Wäsby.

Investerat i erotisk app

En annan ”passion” är en ny erotisk ljudapp, där Jacob de Geer är medfinansi­är. Den svenska appen, med erotiska ljudberätt­elser särskilt riktade till kvinnor, växer snabbt och har användare i 130 länder, skriver Dagens industri.

Men nu ska han alltså bedöma andra entreprenö­rer i tv. Och hans krav är stora – det gäller att förbättra världen med sitt företag.

– Alla bolag som vi träffar har en koppling till att förbättra världen. Det är ganska svårt i dag att få med Generation Z på ett bolag som bara har som syfte att tjäna pengar, utan det måste finnas ett högre syfte, säger Jacob de Geer till Dagens industri.

Draknästet sänds på torsdagar i SVT.

 ??  ??
 ?? FOTO: FOTO: ULRIKA MALM/SVT ?? VÄSBYKÄNDI­S. Techentrep­renören Jacob de Geer är en av drakarna i tv: ”Draknästet”.
FOTO: FOTO: ULRIKA MALM/SVT VÄSBYKÄNDI­S. Techentrep­renören Jacob de Geer är en av drakarna i tv: ”Draknästet”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden