Mitt i Upplands Väsby

Här går flest barn i fristående skolor

Hälften av alla barn i Väsby går i en friskola. Det är den största andelen i hela landet. Ett ideologisk­t vägval på 2010-talet tros vara orsaken till de många privata skolorna i kommunen.

- 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se Charlotte Arwedsson

Möjlighete­n att välja en skola som passar det enskilda barnet är något som är viktigt för oss.

I Upplands Väsby går hälften av eleverna i friskola. Det är högst andel i hela landet, visar siffror från Skolverket.

Det råder stora skillnader mellan kommunerna i hur många av eleverna som går i friskolor, visar en sammanstäl­lning som nyhetsbyrå­n Siren har gjort.

Upplands Väsby har flest i hela landet – hälften av barnen är inskrivna i en friskola. Men i grannkommu­nen Järfälla ser det helt annorlunda ut. Där går bara 13 procent av eleverna i en friskola. I Sollentuna är motsvarand­e siffra 27 procent.

Men varför ligger då Väsby i topp i landet? Enligt opposition­sråd Mathias Bohman (S) beror det på att Moderatern­a för tio år sedan gjorde omfattande och snabba privatiser­ingar av förskolan och skolan – av ideologisk­a skäl.

Stort intresse

I dag finns tio friskolor och fem kommunala grundskolo­r i Väsby. Friskolorn­a har sammanlagt 2 838 elever och de kommunala 2 886 elever.

Men enligt kommunstyr­elsens ordförande, Oskar Weinmar (M), beror det på att intresset för att etablera skolverksa­mhet från fristående aktörer i Väsby är stort.

– Det är roligt. Väsby växer och skolplatse­r behövs. Möjlighete­n att välja en skola som passar det enskilda barnet är något som är viktigt för oss.

Mathias Bohman tycker det är bra att Väsbys föräldrar har en valmöjligh­et, men tycker att kommunen samtidigt behöver ta sitt ansvar som huvudman för de kommunala skolorna.

– I nuläget riskerar den låga andelen platser i kommunal regi försämrad ekonomi med stora nedskärnin­gar på elevhälsa och kringresur­ser, vilket innebär sämre likvärdigh­et och ökad segregatio­n. Det är en allvarlig utveckling.

Men Oskar Weinmar ser ingen större risk med att det höga antalet friskolor påverkar kvaliteten på de kommunala skolorna.

– Nej. Snarare tycker jag att vi har över tid sett hur konkurrens­en har lett till att skolorna behöver ”vara på tå” för att upprätthål­la kvalitet och attraktivi­tet. De kommunala skolorna blir bättre av bra fristående alternativ och vice versa.

Blir det mindre pengar till de kommunala skolorna med hög andel friskolor?

– Nej, inte i det stora hela och över tid. Ibland kan en nyetablera­d skola locka över elever från en annan enhet, vilket påverkar ekonomin en kort period, men skolpengen är lika för alla och baseras på elevantale­t på varje enhet, säger Oskar Weinmar.

Men Mathias Bohman är av en annan uppfattnin­g.

– När de kommunala skolorna tappar elever kvarstår kostnadern­a medan intäkterna minskar, vilket direkt skapar hål i skolornas budget. Det försämrar även kraftigt kommunens möjlighet till långtidspl­anering och positiva samordning­svinster.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FRISKOLOR.
Det är stora skillnader mellan antalet friskolele­ver hos kommunerna. Väsby ligger högst i landet.
FOTO: MOSTPHOTOS FRISKOLOR. Det är stora skillnader mellan antalet friskolele­ver hos kommunerna. Väsby ligger högst i landet.
 ?? FOTO: ROSIE ALM ?? OPPOSITION­SRÅD.
Mathias Bohman (S).
FOTO: ROSIE ALM OPPOSITION­SRÅD. Mathias Bohman (S).
 ?? FOTO: ROSIE ALM ?? KSO.
Oskar Weinmar (M).
FOTO: ROSIE ALM KSO. Oskar Weinmar (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden