Mitt i Upplands Väsby

Snart skippar Postnord dig varannan dag

En skymf mot pensionäre­r som inte sköter allt på datorn, menar Väsbybon Ketty Åhman-Mattila.

- Johan Thornton Charlotte Arwedsson

De räknar med att alla är digitala.

Från och med slutet av september ska Postnord bara dela ut brev varannan dag i norra Stockholm.

Modellen ska sedan rulllas ut i hela länet och hela Sverige. Postnord är dock övertygade om att de flesta inte kommer att märka någon skillnad. Dessutom har antalet skickade brev minskat med ungefär hälften sedan millennies­kiftet.

– En ny modell för utdelning av brev, tidningar och reklam är ett sätt för Postnord att möta förändrade behov hos svenskarna och samtidigt rusta för framtiden. För många mottagare är det i dag viktigare att kunna få sina ehandlade paket alla vardagar än att brevbärare­n ska passera postlådan varje dag, oavsett om det finns brev att dela ut eller inte, säger Mathias Krümmel, chef för Postnord Sverige i en kommentar.

En av dem som får känna av den minskade brevutdeln­ingen är Ketty Åhman-Mattila, 69. Hon har bott i villan på Björkvalla­vägen i centrala Väsby sedan 1995.

– Jag hade hört talas om att brevutdeln­ingen skulle minska, men inte att Upplands Väsby skulle vara bland de första, säger hon.

Hon tror dock inte att det kommer att påverka henne så mycket.

– Man har ju det mesta via datorn. Jag betalar räkningar digitalt, till exempel.

Brevväxlar

Men brev är ändå speciellt. Ketty jobbade tidigare som lärare, bland annat på Breddensko­lan. Numera brevväxlar hon med en gammal kollega, som bor i Kalmar.

– När man går och väntar på ett brev vill man inte vänta längre än nödvändigt. Det är en högtidsstu­nd när man öppnar brevlådan och hittar ett långt, handskrive­t brev från kollegan, även om det mest blir till födelsedag­ar numera.

Ketty har även en brevvän i Ängelholm.

– Hon är en flitig skrivare och skickar paket med överraskni­ngar. Hon kan tycka att posten dröjer, hur ska det nu bli? Och jag prenumerer­ar på en tidning. Skulle den komma en fredag, men inte delas ut, så får jag ju vänta till efter helgen.

Även om hon inte tittar i brevlådan varje dag, tycker hon det är synd att utdelninge­n minskar.

– De räknar med att alla är digitala. Det här känns som en skymf mot de pensionäre­r som kanske inte sköter sina bankärende­n på datorn, till exempel. Alla äldre blir uträknade på ett fult sätt.

Brevbärare jobbar varje dag

Brevbärarn­a fortsätter att vara ute på gatorna och vägarna varje dag, men går olika rundor beroende på vilken dag i veckan det är.

Paket ska fortsatt delas ut varje dag.

 ??  ??
 ??  ?? INGEN BREVBÄRARE I SIKTE. Ketty Åhman-Mattila säger att hon sällan ser brevbärarn­a från tomten på Björkvalla­vägen. Nu lär det bli ännu mer sällan.
INGEN BREVBÄRARE I SIKTE. Ketty Åhman-Mattila säger att hon sällan ser brevbärarn­a från tomten på Björkvalla­vägen. Nu lär det bli ännu mer sällan.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HALVERAS. Snart får du bara Postnords brev varannan dag. Om du sedan märker skillnaden är en annan femma.
FOTO: MOSTPHOTOS HALVERAS. Snart får du bara Postnords brev varannan dag. Om du sedan märker skillnaden är en annan femma.
 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ??
FOTO: CLAUDIO BRITOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden