Mitt i Upplands Väsby

30 brittiska Väsbybor vill bo kvar i landet

- Tomas Stark Charlotte Arwedsson

Britter i Sverige måste ansöka om uppehållss­tatus för att få fortsätta att vistas i Sverige efter den 30 september. I Upplands Väsby har 30 personer ansökt, enligt Migrations­verkets siffror.

I hela Sverige har nära 9 800 ansökninga­r kommit in. Flest ansökninga­r om uppehållss­tatus har kommit in från storstäder­na Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Migrations­verkets bedömning är att tt cirka 90 procent av v de britter och deras as anhöriga som m befinner sig g i Sverige och h som inte har r beviljats svenskt kt medborgars­kap ap eller permanent ent uppehållst­illllstånd har ansökt, säger Ylwa Kallenbäck, processled­are på Migrations­verkets projektres­ursenhet, i ett skriftligt svar till Nyhetsbyrå­n Siren.

I Stockholms län har 17 komm kommuner – bland and andra Sollentuna, So Solna, Täby, S Stockholm, Lidingö och Huddinge – fler ansökninga­r än Upplands Väsby. Av landets alla 290 kommuner har 57 fler ansökninga­r än Upplands Väsby.

Brexit ligger bakom

Att brittiska medborgare måsta ansöka om uppehållst­illstånd beror på att Storbritan­nien har lämnat EU. Britter i Sverige som bodde här före den 31 december 2020 kan bo kvar i Sverige trots att de inte längre är unionsmedb­orgare – förutsatt att de uppfyller vissa krav och ansöker om uppehållss­tatus före ansöknings­periodens slut den 30 september.

Brittiska medborgare som har svenskt medborgars­kap eller uppehållst­illstånd i Sverige behöver inte ansöka om uppehållss­tatus.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UNION JACK. 30 britter i Upplands Väsby har ansökt om uppehållss­tatus.
FOTO: MOSTPHOTOS UNION JACK. 30 britter i Upplands Väsby har ansökt om uppehållss­tatus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden