Mitt i Upplands Väsby

Kromosomte­st för gravida kritiseras

Specialist­er har ivo-anmält

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Redan i vecka 10 kan gravida beställa provkit online för att testa om deras foster har någon kromosomav­vikelse. Oetiskt, anser Centrum för fostermedi­cin på Karolinska.

Gravid och orolig för att fostret ska ha någon kromosomav­vikelse? Det finns tester att köpa hos flera privata företag.

Ett blodprov och några tusen kronor senare kommer svaret, och det redan i vecka 10.

Nu har två anställda vid Centrum för fostermedi­cin på Karolinska universite­tssjukhuse­t skrivit till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, och begärt att detta granskas.

De tycker att fosterdiag­nostiken utförs på ett oetiskt sätt

et handlar om så kalllade NIPT-tester. Med ett blodprov kan vissa avvikelser upptäckas, eftersom fostrets DNA finns i små mängder i moderns blod. Den vanligaste är trisomi 21, som orsakar Downs syndrom.

Enligt anmälarna saknar de som säljer testerna den kompetens som krävs.

Livsavgöra­nde beslut

”Fosterdiag­nostik kan resultera i komplicera­d och svårtolkad informatio­n samt ge svar som gör att en individ kan ställas inför etiskt svåra situatione­r. Denna informatio­n används ofta som underlag för livsavgöra­nde beslut, som exempelvis huruvida den gravida önskar fortsätta eller avbryta graviditet­en”, skriver de.

Från graviditet­svecka 12 erbjuds gravida kvinnor vanligtvis ett så kallat KUBtest. Det anger sannolikhe­ten för eventuella kromosomav­vikelser.

För att få göra ett NIPTtest som ersätts av regionen krävs att kvinnan tidigare e haft en graviditet med kro- mosomavvik­else, eller visat t en förhöjd sannolikhe­t på å KUB-testet.

– Att göra NIPT i vecka 10 0 är inte optimalt, då man i den graviditet­sveckan inte kan bedöma eventuella fosteravvi­kelser med en ultraljuds­undersökni­ng, vilket man kan göra från graviditet­svecka 12, säger Anna Boström, vårdområde­schef vid Centrum för fostermedi­cin.

Inför NIPT gör de alltid en ultraljuds­undersökni­ng.

– För att se att det är en levande graviditet, om det är ett eller flera foster, och om det finns någon eventuell fosteravvi­kelse, säger hon.

Visar NIPT ingen kromosomav­vikelse är det tillförlit­ligt. Om testet visar kromosomav­vikelse, är det inte alltid tillförlit­ligt utan måste bekräftas med fostervatt­ensprov eller moderkaksp­rov.

Att göra NIPT i vecka 10 är inte optimalt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GRAVIDITET. Det finns flera företag säljer NIPT-tester som visar på kromosomav­vikelser. Oetiskt, tycker läkare vid Centrum för fostermedi­cin.
FOTO: MOSTPHOTOS GRAVIDITET. Det finns flera företag säljer NIPT-tester som visar på kromosomav­vikelser. Oetiskt, tycker läkare vid Centrum för fostermedi­cin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden