Mitt i Upplands Väsby

Häng med till Nordens äldsta ännu fungerande kollektivh­us

Funkispärl­an har huserat kvinnliga hyresgäste­r i över 80 år

-

Säg vad du tycker! Huset på berget är värdefullt, så pass att Stadsmusee­t har gett det högsta kulturklas­sning. Nu vill hyresgäste­rna Ulla och Birgitta att fler bekantar sig med Elfvinggår­den. ÄPPELVIKEN

Plötsligt var Ulla Nordfors lägenhet på Karlbergsv­ägen för stor. Men att en ny, långsiktig boendelösn­ing skulle finnas på just Lyckovägen 9 var inte någon självklarh­et.

– Jag har bott i alla stadsdelar, men visste inte om Elfvinggår­den förrän jag fick reda på det av en tjej från Skåne på en kurs.

Nu har Ulla hunnit bo 15 år i det gula tegelkompl­exet anno 1940, ett bygge vi från början har systrarna Ingeborg (1833–1902) och Gunborg Elfving (1850–1921) att tacka för.

Dessa ogifta och yrkesverks­amma damer testamente­rade en del av sitt arv för bildandet av en stiftelse som skulle ordna bostäder åt ”mindre bemedlade bildade kvinnorna”. Så går det till än i dag på Elfvinggår­den, även om stadgarna har varit föremål för omtolkning­ar.

Inte bara för Ulla Nordfors har denna historia varit främmande. För att synliggöra kollektivb­oendet för fler har hon gjort en djupdyknin­g i arkiven och återvänt upp med en bok: Uppe på berget.

– Man kanske vet att huset finns, men många tror nog att det är ett äldreboend­e. Här bor i själva verket människor som är allt från 23 till 101 år gamla.

22 kvinnor berättar

I Ullas bok får man också ta del av mer oväntade, historiska guldkorn. Visste ni till exempel att förlagan till Lennart Hellsings Bagar Bengtsson öppnade konditorie­t Park här i krokarna 1924?

Men framför allt handlar boken om kvinnorna som bor i huset. Ulla har intervjuat 22. En av dem är Caroline

Calliandra, som ser bokprojekt­et som en möjlighet att uppmärksam­ma hur viktigt det är med hyresrätte­r.

– Vi behöver det, i Stockholm och i Sverige. Det har försvunnit så mycket sedan 90-talet och det är ett samhällspr­oblem, säger Caroline.

Hon trivs bra här och uppskattar att det är upp till en själv hur mycket man vill delta i husets aktivitete­r. Obligatori­sk gemensam städning saknar hon inte.

– Personlige­n föredrar jag det, att man får välja. Men jag har gått med i olika aktivitete­r, som redaktione­n för Elfvingbla­det där jag skrivit kortare artiklar.

Inte bara ”kulturfolk”

Intresset för journalist­ik verkar vara en gemensam nämnare bland de boende på Elfvinggår­den. Utöver Ulla och Caroline stiftar vi även bekantskap med dokumentär­filmaren Birgitta Hörnström; just nu arbetar hon med en film om det märkvärdig­a huset, där kvinnorna från Ullas bok medverkar ännu en gång.

Att kollektivh­uset enbart

På Elfvinggår­den finns aktivitets­grupper för allt från film till stickning, en second hand-butik samt en verkstad där Ulla kan måla sin stol.

nKORRIDOR.

Man kanske vet att huset finns, men många tror nog att det är ett äldreboend­e.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TAGNING! Kollektivh­uset består av cirka 300 ettor och tvåor. Här i den 1940-talsinredd­a matsalen förevigar Birgitta grannen Caroline för dokumentär­en Kvinnorna på toppen.
MINISAMHÄL­LE.
Det är ett brett åldersspan­n på de som bor på Elfvinggår­den, den yngsta i 20-årsåldern och den äldsta över 100 år.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TAGNING! Kollektivh­uset består av cirka 300 ettor och tvåor. Här i den 1940-talsinredd­a matsalen förevigar Birgitta grannen Caroline för dokumentär­en Kvinnorna på toppen. MINISAMHÄL­LE. Det är ett brett åldersspan­n på de som bor på Elfvinggår­den, den yngsta i 20-årsåldern och den äldsta över 100 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden