Mitt i Upplands Väsby

Larmet: Allt fler unga använder lustgas

Kan leda till nervskador, psykiska störningar och blodproppa­r

-

Vi måste börja informera föräldrar om att det här är farligt.

Användning­en av lustgas ökar bland unga i Upplands Väsby kommun. Nu varnar myndighete­r om skaderiske­rna.

Användning­en av lustgas som berusnings­medel blir allt vanligare bland unga i Upplands Väsby. Fältassist­enter, som är en del av socialtjän­sten, möter ofta ungdomar i kommunen som brukar lustgas. De har även uppmärksam­mat allt fler tomma sifoner, ballonger och större tuber på 1,5 meter ute på gatan.

– Vi har absolut sett en ökning under det senaste halvåret, det är inte heller bara i Storstockh­olm utan hela landet. Vi måste börja informera föräldrar om att det här är farligt, säger Anders Karlsson, fältassist­ent i Upplands Väsby kommun.

Kraftig ökning

Den svenska Giftinform­ationscent­ralen, vars uppgift är att per telefon informera om risker, symtom och behandling vid olika typer av förgiftnin­g, märker också av en stor ökning.

– Från att få fem till tio samtal om året med frågor om bekymmer efter lustgasanv­ändning, har vi nu nästan ett samtal om dagen, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare.

Lustgas betraktas av många unga som ofarligt men är förenat med flera hälsoriske­r vid regelbunde­n användning.

– Det absolut vanligaste är att man får skador i kroppens nervsystem, vilket kan leda till känselbort­fall, domningar och muskelsvag­het. Man kan även få nervskador i hjärnan som leder till mer psykiska problem, säger Johanna Nordmark Grass.

Inte olagligt

Att köpa eller ta lustgas är inte olagligt och i dag finns heller ingen åldersgrän­s. Regeringen ska nu tillsätta en utredning om användning­en av lustgas för att se hur man bäst skyddar ungdomar.

– Det är hög tid att den här frågan utreds reds så att en effektiv iv och träffsäker lagstiftgs­tiftning kan tas fram, säger socialmini­ster Lena Hallengren i ett pressmedde­lande.

– En åldersgrän­s låter ju jättebra, men eftersom det mer upprepade missbruket finns framför allt i gruppen unga vuxna skulle det också behövas en reglering på vilka mängder man som privatpers­on får köpa, säger Johanna Nordmark Grass.

Utredaren ska lämna förslag till regeringen den 1 oktober 2023.

Julia Wide Eira Desax

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FOTO: LISA EINARSSON ?? Anders Karlsson, fältassist­ent i Upplands Väsby kommun.
FÖREBYGGA. Fältassist­enten Anders Karlssons tips till föräldrar är att vara vaksam på om ens ungdom har ballonger eller patroner hemma.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FOTO: LISA EINARSSON Anders Karlsson, fältassist­ent i Upplands Väsby kommun. FÖREBYGGA. Fältassist­enten Anders Karlssons tips till föräldrar är att vara vaksam på om ens ungdom har ballonger eller patroner hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden