Mitt i Upplands Väsby

Därför får Väsby ta emot så få flyktingar

Ordnar hem åt 15 personer från Ukraina

- Eira Desax

Alla femton personer är redan placerade i lägenheter inom kommunen.

Av alla kommuner i länet ska Upplands Väsby ordna bostad till lägst antal flyktingar från Ukraina. Och de 15 platserna är redan fulla.

Som Mitt i tidigare har berättat övergår nu Migrations­verkets boenden till kommunerna­s ansvar. Varje kommun har nu fått ett antal ukrainska flyktingar­s boendesitu­ation att ansvara för.

För Upplands Väsby kommun har det inte inneburit en hög siffra – kommunen ska ordna boende åt 15 personer.

– Alla femton personer är redan placerade i lägenheter inom kommunen, säger Mikael Kampner, integratio­nsoch arbetsmark­nadsstrate­g i Upplands Väsby kommun.

Föredelnin­gen baseras på en dialog med länsstyrel­ser och kommuner, där olika faktorer spelar in. Blanda annat bedöms arbetslösh­eten och hur många bostäder som finns att tillgå i kommunen.

– Upplands Väsby har historiskt tagit emot många flyktingar vilket också bidrar till den låga volymen, säger Mikael Kampner.

Fler än 15 i kommunen

Gemensamt för nästan alla kommuner är att fördelning­stalen är lägre än antalet ukrainare som befinner sig där just nu. Många flyktingar har redan ordnat bostad på egen hand och ingår inte bland de 23 500 som fördelats.

Enligt Mikael Kampner har det pendlat mellan 300 och 350 flyktingar som hittat egen boendelösn­ing hos vänner eller bekanta i kommunen.

– Detta är en helt annan typ av utmaning för kommunerna, om man sen inte kan bo kvar och barnen måste börja i en ny skola i en annan kommun, säger Mikael som ett exempel.

Skaffat boende

Från det att en kommun har fått namn och personuppg­ifter på den som ska komma har man 28 dagar på sig att färdigstäl­la en boendelösö­s ning. De som tvingas lämna na sin nuvarande kommun kan an räkna med att flytten går r redan i sommar, i första hand till kommuner i närheten.

I Väsby var 343 flyktingar inskrivna i mottagning­ssystemet i juni. I nummer 29 skrev Mitt i på förstasida­n att många av de flyktingar som redan bor i Väsby kan tvingas flytta. Det stämmer inte då den stora majoritete­n av flyktingar­na som befinner sig i kommunen har skaffat ett boende här på egen hand. Därmed omfattas de inte av fördelning­en och får bo kvar i sitt boende.

 ?? Kampner. FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FOTO: EIRA DESAX ?? Mikael
FLYTT. Skolbarn ska, i den mån det går, flytta under skollov enligt Migrations­verket.
Kampner. FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FOTO: EIRA DESAX Mikael FLYTT. Skolbarn ska, i den mån det går, flytta under skollov enligt Migrations­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden