Mitt i Upplands Väsby

Lokalpolis­en rycker ut till grannarna

PRESSAD SOMMAR. ”Händer något i grannkommu­nen så har våra patruller fått åka dit”

- SOLLENTUNA/UPPLANDS VÄSBY/SIGTUNA Naimi Lundegård naimi.lundegard@mitti.se

Vi har haft mindre möjlighet att arbeta förebyggan­de.

Fler allvarliga brott i regionen under sommaren har gjort polisen i Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna, allt mer pressade.

– Det har inte funnits mycket luft i systemet, säger kommunpoli­s Kristian Bergström.

Sommarens högtryck har inte bara märkts av i temperatur­erna, även hos polisen har det varit pressat.

Enligt Kristian Bergström, kommunpoli­s i lokalpolis­område Sollentuna, som även innefattar Väsby och Sigtuna, har många av brotten varit kopplade till det varma vädret och att fler rör sig ute, det handlar om berusning i offentlig miljö och droginneha­v.

– I alla tre kommuner gör man även en hel del fynd av lustgaspat­roner där ungdomar brukar hänga. Det brukar användas för att förstärka sin berusning, det är inte olagligt men både farligt och oroande att unga använder det.

I Sollentuna har det även varit en del inbrott och skadebrott på förskolor och skolor.

Högt tryck

Särskilt i juli var trycket högt hos polisen.

Det kan, enligt Kristian Bergström, bero på att även om Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby varit förskonade på allvarliga­re brott – har det inte sett likadant ut i resten av regionen.

– Händer något i grannkommu­nen så har våra patruller fått åka dit för att hjälpa till, då har vi haft mindre möjlighet att arbeta förebyggan­de i våra kommuner. I juli var det betydligt högre tryck på personalen och radiobilar­na fick åka från händelsera­pport till händelsera­pport, det fanns inte mycket luft i systemet, menar Kristian Bergström.

Vad som dykt upp som mer allvarliga brott i det egna lokalpolis­området är skottlossn­ingen vid ett flerbostad­shus i Häggvik den 12 juli och branden i ett flerfamilj­shus i Norrbacka den 11 juli. I nuläget är inga gripna för händelsern­a.

– Men tack och lov har vi så här långt in i sommaren inte fått kännedom om andra allvarliga­re händelser som påverkar den lokala lägesbilde­n.

Tar semester

Den sista sommarmåna­den är i startskott­et och redan nu kan Kristian Bergström märkt av att inflödet som var högt i juli har minskat märkbart.

– I augusti har det lokalt sjunkit ner till det mer sommarnorm­ala. Det kan tyda på att även kriminella tar semester.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? KRISTIAN BERGSTRÖM. Kommunpoli­s i Sollentuna ser att pressen har minskat i augusti jämfört med i juli.
FOTO: TOMAS STARK KRISTIAN BERGSTRÖM. Kommunpoli­s i Sollentuna ser att pressen har minskat i augusti jämfört med i juli.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? FÖRSTÖRT. Den 11 juli bröt en brand ut i ett flerbostad­shus i Norrbacka i Sigtuna.
FOTO: EIRA DESAX FÖRSTÖRT. Den 11 juli bröt en brand ut i ett flerbostad­shus i Norrbacka i Sigtuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden