Mitt i Upplands Väsby

Utöka åldersspan­net för mammografi

- Regionråds­kandidat i Stockholm

Mammografi­programmet har inte uppdaterat­s sedan 1986 och sedan dess har medellivsl­ängden bland kvinnor ökat.

Bröstcance­r är den vanligaste li t cancerform­en bland kvinnor och upptäcks vanligen med hjälp av screening g (mammografi) på sjukhus. Men efter 74 års ålder blir man inte te längre kallad till screening. Varför?

Enligt Socialstyr­elsens riktlinjer bör alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till mammografi med upp till 24 månaders intervall. Denna rekommenda­tion har sannolikt bidragit till att fler cancerfall har kunnat upptäckas i tid och behandlas s innan det är för sent.

Men vi i Liberalern­a i Region Stockholm vill gå längre. Mammografi­programmet har inte uppdaterat­s sedan 1986 och sedan dess har medellivsl­ängden bland kvinnor ökat. Risken att drabbas av bröstcance­r är dessutom större för kvinnor mellan 80 och 84 år än för kvinnor mellan 65 och 69 år. Om dessa äldre kvinnor ingått i programmet för mammografi hade sannolikt deras tumörer kunnat upptäckas tidigare vilket i sin tur hade bidragit till en högre grad av överlevnad.

Samtidigt är risken för yngre kvinnor att drabbas knappast försumbar.

Bröstcance­r är en komplex sjukdom med komplexa – och i mångt och mycket okända – orsaker. Detta gör sammantage­t att kriteriern­a för när och hur mammografi ska erbjudas måste utvidgas. Det strikta åldersspan­n som Socialstyr­elsen förordar är helt enkelt både otillräckl­igt och omodernt. Liberalern­a i Region Stockholm föreslår i stället följande åtgärder:

◗✓ Utöka åldersspan­net för screening. Även kvinnor yngre än 40 år och äldre än 74 år ska kallas till frivillig mammografi.

◗✓ Individual­isera screeninge­n. Försök med screening baserad på individuel­l risk utförs nu vid Bröstcentr­um Södersjukh­uset i Region Stockholm.

◗✓ Välkomna förebyggan­de läkemedels­behandling som i framtiden kan bli en möjlighet.

◗✓ Gör screening till friskvård. En mammografi­undersökni­ng sker inte så ofta, men när den väl ska göras kan det ta lite tid att ta sig till och från bröstmotta­gningen. Vi vill införa screening som friskvård för alla Region Stockholms anställda, vilket rör sig om 35 000 kvinnor över 23 år.

Andelen kvinnor som insjuknar i bröstcance­r har nära nog fördubblat­s sedan rutinerna för bröstcance­rscreening infördes på 1980-talet och var femte insjuknad är över 74 år. Trots goda överlevnad­schanser är dödlighete­n överlägset störst i den här gruppen. En viktig förklaring till det är enligt Regionala cancercent­rum (RCC) att de äldre kvinnorna diagnostis­eras för sent.

Det är oacceptabe­lt. Eftersom regeringen­s myndighet Socialstyr­elsen inte verkar angelägen om att utfärda nya rekommenda­tioner är Liberalern­as besked att Region Stockholm bör gå före och införa nya, regionala rutiner på egen hand.

Med Liberalern­as förslag för Stockholms cancervård kan fler tumörer bekämpas och fler liv räddas.

Cecilia Elving (L) ordförande Liberala Kvinnor och

regionkand­idat i Stockholm Amelie Tarschys Ingre (L)

 ?? ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SCREENING. Även kvinnor yngre än 40 år och äldre än 74 år bör kallas till frivillig mammografi, skriver artikelför­fattarna.
FOTO: MOSTPHOTOS SCREENING. Även kvinnor yngre än 40 år och äldre än 74 år bör kallas till frivillig mammografi, skriver artikelför­fattarna.
 ?? FOTO: OLA HEDIN ?? Amelie Tarschys Ingre (L).
FOTO: OLA HEDIN Amelie Tarschys Ingre (L).
 ?? FOTO: OLA HEDIN ?? Cecilia Elving (L).
FOTO: OLA HEDIN Cecilia Elving (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden