Mitt i Upplands Väsby

VALENKÄT. Så vill

Hur ska fler som vill bo på äldreboend­e (särskilt boende) i Väsby få en plats?

-

Partiernas svar är sammanstäl­lt från enkäter som skickades ut under våren 2022. Vissa svar kan vara kortade.

ÄLDREOMSOR­G. Michelle Khan (M):

– Vi behöver förtydliga riktlinjer­na för äldre som vill söka särskilt boende. Det är viktigt att kriteriern­a för att få plats är enkla att förstå. Det finns i dag platser på våra äldreboend­en men de behöver stå till förfogande för dem som behöver mer omvårdnad än vad hemtjänste­n kan erbjuda. Uppfylls kriteriern­a så ska man också erbjudas en plats. För att förenkla processen har vi ett förslag där vi vill tillsätta en äldreombud­sman som kan hjälpa till med bland annat ansökninga­r.

Mari-Ann Hjulbäck (VB):

– Väsbys äldsta ska få välja boendeform. Vi vill ha en Äldreombud­sman för att hjälpa till i kontakten med kommunen, bistå kommunens strävan till fler stiftelseä­gda boenden, samt bistå vid omprövning/tolkning av krav för särskilt boende. När kommunens kostnad för hemtjänst i eget boende övergår kommunens kostnad för institutio­nsboende beviljas en plats. Tätorten Väsby har inte kostnadsdr­ivande avstånd för hemtjänst, det påverkar antal avslag på ansökninga­r till särskilt boende.

Margareta Hamark (L):

– Det är alltid den enskildes speciella situation och behov som ska ligga till grund för ett biståndsbe­slut. Målet med en beviljad insats är att den enskilde ska kunna leva ett så självständ­igt och meningsful­lt liv som möjligt. Vid korrekta ansökninga­r bör nivån för bifall ligga i linje med rikssnitte­t, 93 procent. Liberalern­a vill inrätta funktionen Äldreombud­sman som strategisk­t bevakar och ger stöd kring äldrefrågo­r och funktionsn­edsättning. Det handlar om att uppmärksam­ma risker, brister och möjlighete­r.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden