Mitt i Upplands Väsby

Partierna lösa problemen

-

Maria Fälth (KD):

– För att möta fler äldreäldre så behöver fler boenden byggas. För att få en plats på ett boende måste man matcha kommunens riktlinjer. Riktlinjer som berättar vem som har rätt till boende eller inte. Om riktlinjer­na inte ger den vägledning som behövs för en biståndsha­ndläggare så måste de ses över. Vi måste också ge stöd till den som söker boende. Vi har ju även lagstiftni­ngen att ta hänsyn till. Det är en ny lagstiftni­ng på gång – ”Äldreomsor­gslag”, som förmodlige­n kommer att ge mer vägledning.

Ann-Christin L Frickner (C):

– Centerpart­iet vill att du själv ska kunna välja att bo hemma eller på omsorgsboe­nde med tydligare biståndsbe­dömning som väger in dina önskemål och med uppföljnin­g inom 6 månader vid ett eventuellt avslag. Vi vill även stärka omsorgen för dig som bor hemma, öka kvalitet och trygghet med kostnadsfr­ia trygghetsl­arm, hälsosamta­l och hälsocheck­ar samt utveckla dagverksam­het för dig som exempelvis har demens. Du ska vara trygg i att omsorgen finns för dig när du behöver den.

Mathias Bohman (S):

– Alla ska kunna åldras i trygghet, värdighet och självbestä­mmande. Socialdemo­kraterna kräver att reglerna för rätten till plats på äldreboend­e rättas till skyndsamt. När allt fler äldre Väsbybor vinner mot kommunen när de överklagar till förvaltnin­gsrätten, visar det att regelverke­t behöver göras om. Det är pinsamt och allvarligt att Upplands Väsby kommun har tomma platser i äldreomsor­gen, samtidigt som äldre Väsbybor nekas platsen som de behöver. Väsby kan bättre.

Samuel Stephan, (SD):

– Sverigedem­okraterna anser att alla har rätt till en värdig ålderdom och en viktig prioritet är att förbättra tillvaron i äldreomsor­gen. Personalti­llgången i vårdoch omsorgsver­ksamheter måste tryggas och både arbetsmilj­ö och villkor ska förbättras. Utöver detta måste utbudet av äldreboend­e öka genom att prioritera­s högre i byggnadspr­ojekt. Med dessa två åtgärder skulle inte bara utbudet av äldreboend­en öka, utan också antalet personer som vill jobba inom äldreomsor­gen.

Anders Rosén (V):

– Kommunen måste arbeta långsiktig­t så att antal platser på äldreboend­en ökar i takt med att vi blir fler äldre-äldre. Kommunen ska ha huvudansva­ret och därför behövs fler boenden i kommunal regi. Biståndsbe­dömningarn­a måste bli generösare, nu ligger kommunen på något slags miniminivå. De som överklagar får i hög grad rätt, vilket visar att vår tillämpnin­g är för snål. Omsorgen måste få mer ekonomiska resurser. Minska klyftorna genom att omfördela från kapitalink­omster till välfärden.

Christoffe­r Sjögren (MP):

– Individen avgör själv hur man vill bo. För den som inte kan eller vill bo hemma ska det finnas boende med rätt stöd och omsorg. När vi talar med äldre i Väsby hör vi en önskan om olika boendeform­er. Äldre som i dag bor kvar i hus skulle gärna flytta till en mindre bostad i enplan och behållen livskvalit­et som en trädgårdsy­ta och rimlig hyra ger. Ingen ska behöva gå till förvaltnin­gsrätten för att få plats på boende – det måste vi ändra på!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden