Mitt i Upplands Väsby

Förslaget: Bygg parker ovanpå E4:an FÖRSLAG.

KD vill bygga padelbanor på ”Glädjens tunnel”

- Charlotte Arwedsson

På det här sättet skulle vi kunna frigöra stora ytor till sport och rekreation på den yta som blir över motorvägen.

UPPLANDS VÄSBY

Visionärt och nödvändigt eller bara galet och dyrt?

Nu vill Kristdemok­raterna överdäcka E4:an och bygga ”Glädjens tunnel” – och opposition­en säger inte tvärt nej därtill.

Frågan om överdäckni­ng av E4 i Upplands Väsby är inte ny. Liberalern­a var först med idén, men inför valet dammar Kristdemok­raterna av förslaget och presentera­r det som Glädjens tunnel.

Tanken är att bygga in en del av E4, från norr om trafikplat­s Glädjen och Hammarby, i höjd med gamla Apoteket.

– På det här sättet skulle vi kunna frigöra stora ytor till sport och rekreation på den yta som blir över motorvägen. Tänk till exempel parker och padelbanor, säger kommunalrå­d Maria Fälth (KD).

Men bullret är egentligen den främsta anledninge­n till förslaget om överdäckni­ng.

– Tunneln skulle på ett mycket effektivt sätt minska bullret från motorvägen. De centrala delarna av Väsby bebyggs och många människor bor nära motorvägen. De, om några, skulle vara väldigt betjänta av tunneln, säger Maria Fälth.

Finns i andra kommuner

Flera andra kommuner har gjort liknande konstrukti­oner, till exempel på E18 vid Husby. I Sundbyberg ska järnvägen grävas ner, med nya parkytor ovanpå.

Det här låter dyrt – och kanske lite galet?

– För tio år sedan var det utopiskt, men inte längre.

Jag har ingen aning vad det skulle kosta, men vi vill att en ordentlig utredning och översyn görs, säger Maria Fälth.

Hon pekar på att kommunen i så fall inte skulle bära hela kostnaden.

– E4 är ju Trafikverk­ets ansvar och får vi med oss dem kan de bidra till finansieri­ngen.

Hur de andra partierna i Väsbyallia­nsen ställer sig till förslaget verkar vara lite tidigt att säga. Opposition­en, i form av Socialdemo­kraterna, ställer sig positiva till förslaget.

– Det ska vara lätt att ta sig över E4:an, exempelvis Carlslund/ Vilundapar­ken eller Rusta och Biltema. Socialdemo­kraterna i Väsby röstades tyvärr ned av Alliansen och Väsbys Bästa när vi la ett förslag, men vi samarbetar gärna för en klok och ekonomiskt hållbar lösning för Väsbyborna­s bästa, säger opposition­sråd Mathias Bohman (S).

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: PRIVAT ?? KOMMUNALRÅ­D. Maria Fälth (KD).
GLÄDJENS TUNNEL. Tunneln är tänkt att börja där avfarten till och från E4 börjar respektive slutar, strax norr om trafikplat­s Glädjen.
FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: PRIVAT KOMMUNALRÅ­D. Maria Fälth (KD). GLÄDJENS TUNNEL. Tunneln är tänkt att börja där avfarten till och från E4 börjar respektive slutar, strax norr om trafikplat­s Glädjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden