Mitt i Upplands Väsby

Modernt LSS-boende

Ersta diakoni fortsätter sin satsning på LSS-verksamhet. Till hösten öppnar ännu ett boende, i lantliga Angarn strax utanför Vallentuna med hästhagar och naturreser­vat som närmaste grannar.

-

Behovet av LSS-lägenheter är stort i Sverige, och därför fortsätter Ersta diakoni sin satsning inom området. Den idéburna vård- och omsorgsakt­örens fjärde LSS-boende öppnas till hösten, i Angarns kyrkby några kilometer från Vallentuna centrum. Där kommer det finnas sex moderna lägenheter som man redan nu kan anmäla sitt intresse för. – Alla våra boenden i Vallentuna ligger naturskönt bland hästgårdar och fina skogsområd­en, men ändå nära centrum med bra kommunikat­ioner. Vi har investerat mycket i att få lägenheter­na att kännas hemtrevlig­a. Inredninge­n är modern och funktionel­l, och varje lägenhet har en egen altan, säger Mathias Laurentz, områdesche­f på Ersta LSS.

Boendet är bemannat dygnet runt, och varje individ som flyttar in där får direkt en egen stödperson som ansvarar för att hålla ihop allt kring den enskilde. Exempelvis aktivitete­r, inköp och kontakter med anhöriga och god man.

Även om satsningen på LSS-boenden är relativt ny, är Ersta en etablerad aktör inom vård och omsorg.

– Ersta har ju funnits sedan 1851 och har sin grund i den diakonala verksamhet­en. Det diakonala arvet lever kvar, men vi är samtidigt en modern vårdoch omsorgsakt­ör med stark vetenskapl­ig förankring i allt vi gör. Vi bedriver personcent­rerad vård och omsorg, med stort hjärta, säger Mathias Laurentz.

Det som främst skiljer Ersta från andra LSS-boenden är ägandeform­en, som är en ideell förening.

– Jämför vi med privata vård- och omsorgsför­etag så har de ett primärt krav att generera vinst till sina aktieägare. Ersta har inget sådant krav, utan vi vill bara erbjuda så bra vård och omsorg som möjligt. Därför går allt

eventuellt överskott tillbaka in i verksamhet­en, säger Mathias Laurentz.

Ersta LSS erbjuder även ett generöst anhörigstö­d.

– Som förälder får man ofta kämpa med och för sina barn. Många behöver stöd, och det kan vi erbjuda efter behov, till exempel i samtalsgru­pper.

Inflyttnin­g på boendet i Vallentuna sker med början i september. Intressean­mälan kan göras via kontaktupp­gifterna till höger.

 ?? ?? Alla som flyttar in i Erstas LSS-boenden får en egen stödperson som stöttar i de dagliga rutinerna.
Alla som flyttar in i Erstas LSS-boenden får en egen stödperson som stöttar i de dagliga rutinerna.
 ?? ?? Mathias Laurentz är områdesche­f för Ersta LSS.
Mathias Laurentz är områdesche­f för Ersta LSS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden