Mitt i Upplands Väsby

Polygami och vidskepels­e i ny roman

FÖRFATTARE. Jeanette Sabuni debuterar

- Charlotte Arwedsson

Jag har velat skriva skriva ända sedan jag var ung, men livet och barnen kom emellan.

Polygami, vidskepels­e och hemlighets­makeri.

I Frestabon Jeanette Sabuni Frans författard­ebut får vi följa med till Kongo och ett hem som styrs av uråldriga traditione­r.

För två år sedan bestämde Jeanette Sabuni Frans sig för att skriva en roman om en flicka från Kongo. Hon är själv bördig från östra Kongo och kom till Sverige som tonåring i slutet av sjuttiotal­et.

– Jag har velat skriva skriva ända sedan jag var ung, men livet och barnen kom emellan. När jag väl satte i gång gick det fort, säger Jeanette som fyllde 60 i januari.

Debutroman­en handlar om flickan Zawako och hennes liv i ett polygamisk­t hem. Hemmet styrs av vidskepels­e och uråldriga traditione­r, men framför allt av tillfällig­heter. Efter många år av hemlighets­makeri bestämmer sig Zawako för att berätta om pappan, hans fem fruar, hans oräkneliga barn och pappans längtan att hitta äkta kärlek.

Att Jeanettes egen far har över 20 barn ser hon som en tillfällig­het och inspiratio­nskälla, men har inte direkt med boken att göra.

– Det jag skriver är uppdiktat, men det är självklart att jag har erfarenhet­er som färgar av sig, säger hon.

Stark vidskepels­e

Hon berättar att vidskepels­e fortfarand­e praktisera­s i Kongo.

– Där tror man inte att någon blir sjuk av naturliga skäl. Om någon får cancer till exempel, anses det att någon ”gett” en det. Jag har aldrig tyckt om det här vidskeplig­a synsättet.

Hon har fått fin respons på boken.

– Många som läst den tycker den är både intressant och lärorik. De säger att det är som en uppslagsbo­k, man får veta sådant man inte visste förut.

Hon tyckte skrivandet gick lätt. Kanske för lätt, för när hon skickade in manuset till förlaget var boken 600 sidor lång.

– Förläggare­n tyckte den var för detaljrik och jämförde med att laga mat. ”Ju mer peppar du lägger i, desto mindre smakar själva maten”, sa hon. Och det stämmer ju, säger Jeanette och skrattar.

Snart releasefes­t

Den 21 september blir det releasefes­t på Solidarite­tshuset på Södermalm – för den numera ”normaltjoc­ka” 300-sidiga romanen. Därefter hoppas Jeanette kunna ge sig ut på en uppläsning­sturné.

– Jag hoppas biblioteke­n nappar. Vi har redan planer för ett evenemang på Upplands-Bro bibliotek.

 ?? FOTO: VISTO FÖRLAG FOTO: JOSEPHINE FRANS ?? DEBUTROMAN. Zawako.
ROMANDEBUT. Frestabon Jeanette Sabuni Frans har gett ut sin första roman.
FOTO: VISTO FÖRLAG FOTO: JOSEPHINE FRANS DEBUTROMAN. Zawako. ROMANDEBUT. Frestabon Jeanette Sabuni Frans har gett ut sin första roman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden