Mitt i Upplands Väsby

Bygget av nya scoutstuga­n har pausats – pengarna tog slut

ÖKADE BYGGKOSTNA­DER. En halv miljon kronor saknas för att färdigstäl­la huset

- UPPLANDS VÄSBY Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

sedan brann scoutstuga­n vid Bryggerivä­gen ner. När den nya stugan nästan var färdigbygg­d drabbades Upplands Väsby scoutkår av ett nytt bakslag: ökade byggkostna­der.

Scouterna är en liten men viktig verksamhet för barn och ungdomar i Väsby.

För tre år

Det var i augusti 2019 som den 65- åriga scoutstuga­n brann ner. Brandorsak­en är än i dag okänd.

– Vi lyckades rädda några lådor historia, men mycket var rökskadat och förstört. Själva byggnaden var bortom all räddning, berättar Ronnie Gustafsson, scoutledar­e i Upplands Väsby scoutkår.

Efter branden var det oklart om stugan skulle kunna byggas upp igen på samma ställe. Kommunen äger marken och arrendet löpte på två år i taget. För att föreningen skulle våga satsa igen behövdes en längre arrendetid.

– Till sist fick vi till en arrendetid på tio år och då kände vi att vi vågade satsa, säger han.

Men bygget bjöd på oväntade utmaningar.

Ökade kostnader på grund av världsläge­t har gjort att kostnadern­a för lokalen sköt i höjden. Detta har medfört att kåren har fått vara sparsam med vilka delar som avtalas med olika hantverkar­e.

– I dag fattas det cirka en halv miljon kronor för att vi ska kunna upphandla de jobb som återstår invändigt, säger Ronnie Gustafsson.

Kök och innerdörra­r

Det röda huset ser nästan färdigt ut från utsidan. Inuti jobbas det på med väggar och tak, men det återstår en hel del arbete. Här ska bland annat monteras kök, spikas lister, läggas golv, målas och sättas innerdörra­r.

– Vi har gjort en hel del själva, som att måla utvändigt. Vi var ett gäng scouter här i olika omgångar som målade för fullt i somras, säger styrelsele­damot Christoffe­r Hjerne, 21, som själv varit scout sedan han var åtta år.

Väsbyföret­ag hjälper till

Hjälp har kommit från Väsbyföret­ag, men mer behövs. Under september jobbar scouterna för fullt med att samla in pengar för att kunna avsluta bygget av den nya lokalen. Föreningen skulle även gärna se mer stöd från kommunens sida.

– Scouterna är en liten men viktig verksamhet för barn och ungdomar i Väsby. Alla vill inte sporta, men ändå göra något ihop med andra för att få en lagkänsla, säger styrelsele­damot Cecilia Stenman.

Att scouter mest är ute i naturen betyder inte att man inte behöver en samlingspl­ats.

– ”Gården” är en samlingspu­nkt och föreningen­s hjärta. Här har vi kvällsakti­viteter, gör hantverk, lagar mat och har administra­tion, säger Christoffe­r Hjerne.

Scoutkåren hyser gott hopp om att kunna flytta in före årsskiftet.

– Vi hoppas kunna äta julgröt här i december. Kanske måste vi sitta på golvet, men det får gå, säger styrelsele­damot Cecilia Stenman.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BYGGE. Christoffe­r Hjerne, Ronnie Gustafsson och Cecilia Stenman från Upplands Väsby Scoutkår längtar till att det nya kårhuset står klart. Men än återstår mycket arbete – och pengarna är slut.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BYGGE. Christoffe­r Hjerne, Ronnie Gustafsson och Cecilia Stenman från Upplands Väsby Scoutkår längtar till att det nya kårhuset står klart. Men än återstår mycket arbete – och pengarna är slut.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYTT. Den nya scoutstuga­n utvändigt, men på insidan finns mycket mer att göra.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYTT. Den nya scoutstuga­n utvändigt, men på insidan finns mycket mer att göra.
 ?? FOTO: MALIN HUUSMANN ?? BRAND. Den gamla scoutstuga­n brann ned sommaren 2019.
FOTO: MALIN HUUSMANN BRAND. Den gamla scoutstuga­n brann ned sommaren 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden