Mitt i Upplands Väsby

Färre nior i Väsby dricker alkohol

- Charlotte Arwedsson

Färre tjejer i tvåan på gymnasiet i Väsby har använt narkotika, men fler ungdomar känner sig deppiga och ledsna utan att veta varför.

Det visar Stockholms­enkäten om ungdomars levnadsvan­or.

Stockholms­enkäten, som görs vartannat år, riktar sig till elever i årkurs nio och år två på gymnasiet. I år har 504 elever i Upplands Väsby besvarat enkäten.

– Resultatet ger oss ökad kunskap om ungdomar i Väsby och deras vardag, säger Susanne Edéus, utredare på utbildning­skontoret i Upplands Väsby.

Mätningen visar bland annat att färre flickor i tvåan på gymnasiet uppger att de någon gång använt narkotika. Det finns även en fortsatt nedåtgåend­e trend hos elever i årskurs nio och tvåan på gymnasiet kring storkonsum­tion av alkohol.

Jämfört med föregående mätning år 2020 uppger även fler elever i årskurs 9 att de inte dricker alkohol.

Ledsna och deppiga

Sedan föregående mätning upplever fler ungdomar i tvåan på gymnasiet att de ofta är ledsna och deppiga utan att veta varför. Mätningen visar också att det är färre ungdomar i Väsby som tycker det är riktigt härligt att leva jämfört med undersökni­ngen från år 2020.

Coronapand­emin märks i enkäten. Runt 30 procent av gymnasieel­everna uppger att deras psykiska hälsa blivit lite sämre sedan pandemin.

– Analysarbe­tet med enkätresul­taten pågår och ska presentera­s för utbildning­snämnden och våra verksamhet­er inom kort. Därefter påbörjar vi arbetet med att formulera vilka insatser som kan behövas, säger Henrik Malmström, utbildning­schef i Upplands Väsby kommun.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TVÅAN. Fler ungdomar i tvåan på gymnasiet att de ofta är ledsna och deppiga utan att veta varför.
FOTO: MOSTPHOTOS TVÅAN. Fler ungdomar i tvåan på gymnasiet att de ofta är ledsna och deppiga utan att veta varför.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden