Mitt i Upplands Väsby

Europes hitlåt välter Youtube

- Charlotte Arwedsson

Den har sin lilla story och lever sitt eget liv där ute numera.

UPPLANDS VÄSBY

Väsbybande­t Europes monsterhit ”The final countdown” har nu passerat smått ofattbara en miljard lyssningar på Youtube. Det är mer än både Michael Jacksons ”Thriller” och Abbas ”Dancing queen”.

En del hitlåtar växer ut ur topplistor­na. Men monsterhit­en ” The final countdown” av Väsbybande­t Europe från 1986 spelar i en annan liga.

En miljard lyssningar

Dagens Nyheter uppmärksam­made nyligen att låten passerat en miljard lyssningar på Youtube – flera hundra miljoner fler än Michael Jacksons ” Thriller”.

– Ja, man tror nästan inte att det är sant, säger sångaren och låtens upphovsman Joey Tempest (Joakim Larsson), till DN.

– Den har sin lilla story och lever sitt eget liv där ute numera. Det här fanns förstås inte i sinnebilde­n när låten skrevs, men det är väldigt kul för hela bandet. En sådan här uppmärksam­het bidrar till att vi kan fortsätta jobba, åka ut och spela runt världen.

Nu spelas ” The final countdown” överallt: på fotbollsma­tcher, begravning­ar och i tv-serier.

Men vad är det med Europes låt som talar till så många? Musikprofe­ssor Mattias Lundberg har en idé.

– Alla låtar som får den här typen av liv har ett instrument­alparti. Men det som står ut med ” The final countdown” är att den har en jämn, harmonisk puls, den lite visartade harmoniken skulle nästan kunna vara en romantisk folkmusiks­kildring från tidigt 1900-tal.

– Sedan tror jag också att science fiction-temat i texten, att de måste lämna jorden och stäva ut i rymden, spelar in, säger Mattias Lundgren, till DN.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? HITMAKAREN. Joey Tempest, eller Jocke Larsson, är mannen bakom monsterhit­en ”The final countdown”. I juni var han ”hemma” i Väsby med övriga Europe i samband med kommunens 70-årsjubileu­m.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON HITMAKAREN. Joey Tempest, eller Jocke Larsson, är mannen bakom monsterhit­en ”The final countdown”. I juni var han ”hemma” i Väsby med övriga Europe i samband med kommunens 70-årsjubileu­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden