Mitt i Upplands Väsby

VB tappar ett av två nyvunna mandat till S

FÖRHANDLIN­GAR STUNDAR. Vem ska styra Upplands Väsby?

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

Att de partier som gjorde ett bra val får ytterligar­e mandat känns rättvist.

När alla valdistrik­t var räknade en första gång stod det klart att lokalparti­et Väsbys Bästa tappade ett av sina två nyvunna, preliminär­a mandat till Socialdemo­kraterna.

– Det är naturligtv­is lite snopet, men det grumlar inte vår glädje över att vara valets största vinnare i Väsby med en ökning på 3,3 procent, säger gruppledar­e Roland Storm (VB).

Avgörande roll

Väsbys Bästa kan få en avgörande roll i de kommande förhandlin­garna om vilka som ska styra Väsby. De rödgröna partierna har sammanlagt 20 mandat. Med Väsbys bästa skulle konstellat­ionens 26 mandat få majoritet i kommunfull­mäktige.

– Det skulle bli ett majoritets­styre som inte stöder sig på Sverigedem­okraterna. Vi ser goda förutsättn­ingar för att i den konstellat­ionen förbättra skolan, påbörja ett omsorgslyf­t och öka takten i klimatomst­ällningen, säger Päivi Verdier, tillträdan­de gruppledar­e för Vänsterpar­tiet i Väsby.

Allianspar­tierna tappar

Allianspar­tierna, som tappar mandat, har nu 17 mandat tillsamman­s. Med Väsbys Bästas 6 mandat skulle blocket få 23 mandat totalt mot nuvarande 25.

Inget av partierna, vad Mitt i erfar, verkar i dagsläget intressera­t av att locka till sig Sverigedem­okraterna och deras åtta mandat för att bilda ett styre.

Så – nu har VB möjlighet att kunna ingå i ett styre med de rödgröna och få majoritet, eller fortsätta samarbetet med Väsbyallia­nsen i ett svagt minoritets­styre.

– Vi går till val på de frågor vi tycker är viktiga, vi vill kunna påverka så mycket som möjligt och samarbeta med dem som ställer upp mest på våra frågor. Men naturligtv­is är Väsby Entré en viktig fråga i kommande förhandlin­gar, har Roland Storm (VB) sagt tidigare.

Väljer ordförande

Förhandlin­garna blir troligen inte klara i en handvändni­ng, men den 17 oktober hålls ett konstituer­ande sammanträd­e i kommunfull­mäktige. Då väljer det nya kommunfull­mäktige bland annat ordförande och vice ordförande för den nya mandatperi­oden, samt ny kommunstyr­else.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? VALRESULTA­T. Nu har alla valdistrik­t i Upplands Väsby räknats – länsstyrel­sens kontrollrä­kning återstår.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M VALRESULTA­T. Nu har alla valdistrik­t i Upplands Väsby räknats – länsstyrel­sens kontrollrä­kning återstår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden