Mitt i Upplands Väsby

Familjen som lever för farten

ENZO, 10, DRÖMMER OM FORMEL 1. ”Jag gillar när det går fort”

- Charlotte.arwedsson@mitti.se

Han bor på en hästgård men det är inte ”havremoppa­rna” som tio-åriga Enzo dras till. Han sätter sig hellre i en kart, kör fort och tävlar varje helg. Men utan superengag­erade föräldrarn­a Magnus och Malin skulle det inte gå. Och drömmen är att köra Formel 1.

◗ UPPLANDS VÄSBY

När vi närmar oss Stjärnborg­s gård möts vi av ett glatt svansvifta­nde. Det är familjen Cohlins hundar, Ginger och Monza, som vill hälsa.

Att lilla blandrasen Monza heter just så är ingen slump. Hon är döpt efter Formel 1-banan i Italien.

– Vi ville fortsätta på kryddtemat på hundarna med Garlic, men Enzo sa tvärt nej, säger mamma Malin.

Här är det nämligen fart och kart som gäller. På grusplanen ovanför huset står Enzos kart, nytvättad och fin, på en ställning. I sporten, som heter karting, kör man just en liten, specialbyg­gd bil på en krokig asfaltbana.

Intresset väcktes för två år sedan.

– En av mina kompisar hade ett gokartkala­s borta på ÖS-WE Ring. Det var jättekul att köra snabbt, säger Enzo Cohlin.

Och pappa Magnus, som själv är väldigt motorintre­sserad, var inte sen att haka på.

– Jag såg direkt att han ”hade det i sig” och frågade om han ville börja köra racerkart. Man behöver vara orädd, men inte galen.

Ny kart

Sedan gick det bokstavlig­t talat fort. En begagnad kart köptes in, licenskurs­en klarades av och sedan var det dags att börja tävla, även om pandemin dämpade antalet lopp. En ny kart har också inhandlats sedan dess.

– Ja, man måste ha bra grejer, annars funkar det inte, säger Magnus.

Redan vid första tävlingen på Järfällas bana kände Enzo att han hittat rätt. 20–30 tävlingar senare – och lika många pokaler – är det lika kul.

– Jag tycker om att tävla och köra snabbt. Jag gillar när det går fort, säger Enzo.

Intensiva helger

Nu är det tävling varje helg som gäller, den sista ”riktiga” för säsongen blir Höstrusket i oktober. Husvagnen är med, och medan Magnus ser till att karten funkar optimalt är det Malin som ska ”komma ihåg allt”.

– Jag ser till att Enzo är på rätt plats, att nackskydd och rätt däck är med, att vi får något att äta, säger Malin som till vardags är stuteriche­f.

– Det här är långt från min vanliga hästvärld, men det är jättekul att få lära sig en ny värld. Vi har lärt känna flera härliga familjer och Enzo har fått nya kompisar över hela landet.

Jag såg direkt att han ”hade det i sig”.

Men en tävlingshe­lg är intensiv.

– På lördagen är det tävling: ett tidskval, två heat, förfinal och final. Och kommer man nia i tidskvalet, som häromsiste­ns, så är det långt upp till pallen, säger Magnus.

Och Malin intygar att det kan bli känslodipp­ar. Enzo är målmedvete­n och kan vara ganska hård mot sig själv.

– En gång fick jag en handske i ansiktet. Då hade han fått en knuff under racet och kört sönder framvagnen, så karten inte gick att styra. Men det är ett undantag. Annars har vi blivit mer sammansvet­sade som familj.

Karten har även letat sig in i familjens semestrar.

– Jag åker gärna skidor på sportlovet, men i år var vi i Spanien på gokartseme­ster. Tyvärr var det för kallt för att bada, säger Malin och skrattar.

Charlotte Arwedsson

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? KART. Väsbybon Enzo Cohlin, 10 år, kör kart och hela familjen är involverad. Pappa Magnus och mamma Malin lyfter upp karten på ställninge­n.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN KART. Väsbybon Enzo Cohlin, 10 år, kör kart och hela familjen är involverad. Pappa Magnus och mamma Malin lyfter upp karten på ställninge­n.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? VÄSBYBON ENZO COHLIN, involverad. 10 år, kör kart och hela familjen är
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN VÄSBYBON ENZO COHLIN, involverad. 10 år, kör kart och hela familjen är
 ?? FOTO: ANNA WIIK ?? TAJT. Det är tajta race, gäller att hitta en bra position och en bra linje.
FOTO: ANNA WIIK TAJT. Det är tajta race, gäller att hitta en bra position och en bra linje.
 ?? ?? 21. Nummer 21 blev det efter födelsedat­umet.
21. Nummer 21 blev det efter födelsedat­umet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden