Mitt i Upplands Väsby

I Sigma röstade bara

MINSKNING. Lågt valdeltaga­nde överlag – men det skiljer sig

- UPPLANDS VÄSBY

i kommunvale­t i år. I några områden gick bara hälften av de röstberätt­igade till valurnorna. Vad beror det på? Vi frågade Sigmaborna själva.

Sätt upp stora plakat och affischer så att folk förstår att det är val.

73,5 procent av Väsbyborna röstade i kommunvale­t i år. Det är en minskning med 6 procentenh­eter sedan valet 2018.

Valdeltaga­ndet har minskat i alla områden, även i Sigma som gått från låga 59,8 procent i valet 2018 till ännu lägre 50,9 procent i årets val. I granndistr­iktet, Väsbyskoge­n Östra, har valdeltaga­ndet gått ner från 54,6 procent till 45,6, vilket är lägst i hela kommunen.

Vad beror det på? Mitt i tog en sväng till Sigma Centrum och träffade på Csabáne Mihók, 40, med dottern Alexandra, 6, som bor på Hasselgata­n.

– Jag har röstat för att demokratin funkar här. Men det var svårt att välja parti i år.

Odemokrati­ska länder

Csabáne har bott i Väsby i 13 år men kommer ursprungli­gen från Ungern, där högerparti­et Fidesz har styrt landet sedan 2010 och demokratis­ka rättighete­r inte är en självklarh­et.

– Min make har aldrig röstat, han tycker inte att hans röst spelar någon roll. Han är skeptisk till politik och håller sig borta från tidningar och tv. Han blir bara upprörd.

Varför valdeltaga­ndet är så lågt i hennes bostadsomr­åde tror hon har flera orsaker.

– Många här har utländsk bakgrund och kommer i vissa fall från odemokrati­ska länder. Att gå och rösta blir för dem meningslös­t, eftersom de inte tror att de kan påverka samhället.

Hon säger också att det knappt märkts i Sigmaområd­et att det varit val.

– Jag skulle ha önskat mer informatio­n. Sätt upp stora plakat och affischer så att folk förstår att det är val.

Ett annat förslag, som kommer från en förbipasse­rande Sigmabo, är att sätta upp ett förtidsrös­tningstält.

– Då tror jag fler skulle rösta. Det handlar om tillgängli­ghet, folk ger sig inte ner till stationen för att rösta. Det blir för bökigt.

Han uppmanar också kommunen att satsa mer på valinforma­tionskampa­njer på flera språk.

– Kan regionen ha coronainfo­rmation på olika språk borde väl valinforma­tion också finnas på olika språk ute i bostadsomr­ådena.

En som försökte rösta, men enligt egen utsago inte fick, är Muaad Mohammed,

 ?? ?? SIGMA. Csabáne Mihók med dottern Alexandra bor i Sigmaområd­et, där valdeltaga­ndet varit lågt. Hon har dock själv röstat.
SIGMA. Csabáne Mihók med dottern Alexandra bor i Sigmaområd­et, där valdeltaga­ndet varit lågt. Hon har dock själv röstat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden