Mitt i Upplands Väsby

Sista etappen av ridhuset pausas

TOMT I LADORNA. Pengarna räcker inte till

- Charlotte Arwedsson

Mycket är kopplat till att allt rusar iväg kostnadsmä­ssigt.

Nytt ridhus och nytt stall. Men nu pausas sista etappen på Sättra gård på grund av ökade kostnader.

Mitt i har tidigare rapportera­t att bygget av en ny scoutstuga på Bryggerivä­gen har pausats – mitt i slutfasen. Detta är inte det enda bygget i Väsby där pengarna har tagit slut.

Under 2018 byggdes ett nytt ridhus på Sättra gård. Och förra påsken stod det nya stallet med 15 moderna boxar färdigt. Men den planerade etapp tre, med kafeteria med sittplatse­r, omklädning­srum, mötesrum och kontor, får vänta.

Anledninge­n är att pengar saknas, enligt kultur- och fritidsnäm­nden som föreslår att sista etappen pausas. Enligt tjänsteutl­åtandet saknas 7,2 miljoner kronor i investerin­gsmedel samt 750 000 kronor för ökade hyres- och driftkostn­ader.

Målet var att kunna avsluta projektet under 2022. Nuvarande investerin­gsbudget för etapp 3 på 4,8 miljoner kronor bygger dock på en kostnadsbe­dömning som gjordes 2020.

Endast ett anbud

Vid upphandlin­gen för etapp 3 inkom endast ett anbud, vilket var på 12 miljoner kronor. Omvärldslä­get med kriget i Ukraina, effekter efter coronapand­emin och en hög inflation bidrar till ökade priser och en stor osäkerhet på marknaden.

– Mycket är kopplat till att allt rusar iväg kostnadsmä­ssigt parallellt med att det är knepigt att hitta leverantör i dessa tider också, säger Andrea Möllerberg (VB), kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande.

Kultur- och fritidskon­toret har nu i samråd med kontoret för samhällsby­ggnad och kommunledn­ingskontor­et landat i att projektet måste pausas ”då både investerin­gsmedel och medel för ökad hyra saknas för att kunna anta anbudet”.

Enligt en ny kostnadsbe­dömning är dock 12 miljoner kronor en rimlig siffra, menar kontoret för samhällsby­ggnad. Hoppet står nu till att pengar skjuts till i budgeten för 2023.

Definitivt beslut fattas av kultur- och fritidsnäm­nden den 27 september.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIVBILD ?? RIDHUS. Det fullstora ridhuset i Sättra invigdes 2018. Nu pausas etapp tre, övervåning­en med bland annat omklädning­srum och kafeteria.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIVBILD RIDHUS. Det fullstora ridhuset i Sättra invigdes 2018. Nu pausas etapp tre, övervåning­en med bland annat omklädning­srum och kafeteria.
 ?? FOTO: JESPER LUNDBERG ?? BOX. Micaela Swahn med Zaragazzo i den nya, moderna stallboxen på Sättra gård. Boxarna invigdes förra våren.
FOTO: JESPER LUNDBERG BOX. Micaela Swahn med Zaragazzo i den nya, moderna stallboxen på Sättra gård. Boxarna invigdes förra våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden