Mitt i Upplands Väsby

Nyanlända elevers flytt DO-anmäls

KRITISERAT BESLUT. Fick lämna gymnasiet och flytta in i baracker

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se 08-550 550 58

Vi i Väsbyallia­nsen har inte fattat något beslut med syfte att diskrimine­ra elever.

UPPLANDS VÄSBY

Vid årets skolstart flyttades språkintro­duktionsel­everna från Messingen till baracker i Runby hage. Nu anmäls Väsby nya gymnasium för diskrimine­ring.

Det är Annika Hirvonen (MP), som tillsamman­s med en av de drabbade ungdomarna har anmält skolan till Diskrimine­ringsombud­smannen (DO), något som Aftonblade­t var först med att rapportera.

Sedan skolstarte­n i augusti får eleverna på Språkintro­duktionspr­ogrammet i Upplands Väsby inte längre undervisni­ng i Väsby nya gymnasiums lokaler i Messingen. De har i stället sina lektioner i baracker på andra sidan järnvägen, som Mitt i tidigare uppmärksam­mat.

Laboration­erna äger rum i Väsby skola och idrotten är flyttad från Messingen. Sedan några veckor tillbaka får de dock äta lunch på skolan, vilket inte var fallet i början av terminen.

Dyra lokalkostn­ader

Enligt politikern­a genomförde­s flytten av de då 38 nyanlända eleverna som en sparåtgärd på grund av dyra lokalkostn­ader. Enligt utbildning­snämndens ordförande Per-Erik Kanström (M) var tanken även att skapa ”ett attraktivt gymnasieal­ternativ för ambitiösa och studiemoti­verade Väsbybor”.

I anmälninge­n till Diskrimine­ringsombud­smannen, DO, är det enligt Aftonblade­t just den formulerin­gen som kan tyda på att eleverna diskrimine­rats på grund av sin etniska tillhörigh­et.

”Sämre förutsättn­ingar”

Även Maria Tuvesson, Miljöparti­ets gruppledar­e i Upplands Väsby, har engagerat sig i frågan.

– SPI-eleverna har inte bara fått sämre förutsättn­ingar att lära sig svenska, de har fått sämre arbetsmilj­ö än övriga elever på Väsby nya gymnasium, säger hon.

– Att uppge utrymmessk­äl när det är möjligt att ge plats inom skolans lokaler på Messingen är felaktigt. Nu hyr man in och renoverar kostsamma baracker.

Oskar Weinmar ( M), kommunstyr­elsens ordförande, tillbakavi­sar kritiken.

– Vi i Väsbyallia­nsen har inte fattat något beslut med syfte att diskrimine­ra elever. Tvärtom så är syftet att ge VNG bättre förutsättn­ingar att kunna utvecklas och på så vis ge bättre förutsättn­ingar för Väsbys unga, oavsett om de är födda här eller om de kommit till vår kommun vid senare tillfälle.

Enligt Weinmar är det svårt för en verksamhet att utvecklas när den år efter år kämpar med stora underskott vilket har varit fallet.

– Genom att flytta språkintro­duktionspr­ogrammet så har gymnasiet kunnat utrymma ett helt våningspla­n i Messingen och därmed sänka sina lokalkostn­ader avsevärt.

DO har inte tagit ställning till om det blir utredning eller inte.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SKOLLOKALE­R. Språkintro­duktionsel­everna fick lämna VNG i Messingen och flyttade in i Väsby Entrés projektlok­aler i Runby, på andra sidan stationen.
FOTO: PRIVAT SKOLLOKALE­R. Språkintro­duktionsel­everna fick lämna VNG i Messingen och flyttade in i Väsby Entrés projektlok­aler i Runby, på andra sidan stationen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden