Mitt i Upplands Väsby

Ödesveckor för trattkanta­rellen

- Jonas Månsson

Några sorter kom tidigt i år. Men svampplock­are kan behöva passa på om de gör några fynd. Vill vädergudar­na annat kan det bli ont om svamp resten av hösten.

Svampsäson­gen i Stockholms­trakten började bra och utan större ansträngni­ng kunde svampplock­arna få med sig några vårmussero­ner i korgen hem.

På Mälaröarna dök svampen dök upp i skogarna i maj.

– Den växer i kalkrika gräsmarker och förekom väldigt rikligt i år. Förra året fanns det nästan ingenting alls av den, säger Bo Nylén, mykolog och ordförande i Mälaröarna­s naturskydd­sförening.

Färre kantarelle­r

Även kantarelle­r har det varit gott om, men nu när hösten är här har det inte varit lika mycket av den sorten.

– Det har avklingat. Det beror lite på hur många skurar man får och hur våren har varit. Tidiga försommarr­egn bruka vara bra för kantarelle­n.

Bo Nylén ser tillbaka på några månader där regnet inte varit optimalt för svamptillv­äxten.

– Det som har stuckit ut är att regnen har kommit ganska sporadiskt, men när de har väl kommit har det varit kraftiga skurar. Det innebär ofta att vattnet inte kan gå ner i marken på det sätt det borde. Jorden har varit packad och då rinner det mesta av vattnet bort i stället för till svampen.

För en bra svamphöst hoppas Bo Nylén nu på regelbunde­t och inte så intensivt regn.

När det gäller trattkanta­reller ser han ödesveckor framför sig.

– Skiftet september/oktober kommer avgöra trattkanta­rellens öde. Ingen frost och mindre regn regelbunde­t, då kommer de också.

Men Bo Nylén känner ingen större oro och vet att tillväxten ser lite olika ut över året och mellan åren.

– Varje år har sin egen trend. Svamparna kan inte anpassa sig till det. De kommer när de yttre förutsättn­ingar är de rätta. Vissa år finns inte vissa arter.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? KÄNNARE. Bo Nylén är ordförande i Mälaröarna­s naturskydd­sförening och har bra koll på svamp.
FOTO: JONAS MÅNSSON KÄNNARE. Bo Nylén är ordförande i Mälaröarna­s naturskydd­sförening och har bra koll på svamp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden