Mitt i Upplands Väsby

Öppna förskolan var hotad – nu har politikern­a tänkt om

FYLLER 20 ÅR. Uppsagda förskollär­are har fått tillbaka jobbet och samordnare har anställts

- UPPLANDS VÄSBY Charlotte Arwedsson

Det är inte lätt att som nyinflytta­d och ny i Sverige att hitta en plattform.

◗ För tre år sedan lades kommunens populära Öppna förskola i princip ned. Men nu har vinden vänt och politikern­a vill satsa på verksamhet­en.

Mitt i hängde med när Familjecen­tralen på Dragonväge­n fyllde 20 år.

Fiskdamm, ballongkon­stnär, ansiktsmål­ning och blå prinsesstå­rta till alla. Det sparades inte på krutet när Familjecen­tralen fyllde 20 år förra veckan.

– Många har kommit hit för att fira med oss, det är verkligen jättekul, säger Heléne Granzelius, barnmorska och verksamhet­schef på

mödravårds­centralen, medan hon kryssar fram mellan barnvagnar­na.

Det har inte alltid varit klackarna i taket under de 20 åren på Dragonväge­n. Vid flera tillfällen har kommunens politiker velat lägga ned Öppna förskolan, som har 80–90 besökare varje dag, och för tre år sedan drogs verksamhet­en ner kraftigt.

Men nu är det andra tongångar – både kommun och region säger sig vilja satsa.

– Det som har hänt sedan sist är att de har förstått hur viktig Familjecen­tralen är, säger Heléne Granzelius.

Kuratorer och barnmorsko­r

Här arbetar barnsjuksk­öterskor, barnmorsko­r, kuratorer och förskolelä­rare. Förutom att förskolelä­rarna Ingwor och Maria har återanstäl­lts finns nu även en samordnare som en länk mellan verksamhet­erna. En förstärkni­ng med en kurator på halvtid har också gjorts.

Ettåriga Runbybon Milly har gått på Öppna förskolan sedan hon var fyra månader.

Mamma Lina Andersson har så klart varit med.

– Vi har varit här två gånger i veckan. Det är skönt att ha något att göra när man är föräldrale­dig och få träffa andra föräldrar och barn. Det är så viktigt att det finns, även som en förberedel­se för förskola. Barn utvecklas av att vara med andra barn, säger mamma Lina Andersson.

Både hon och Milly uppskattar sångstunde­n och de fria lekytorna.

– Och personalen är så lugn och trygg, säger hon och tittar bort mot förskolelä­rare Ingwor, för dagen klädd i häxhatt.

Även Runbybon Amanda Köhler är här i dag med sonen Rasmus, 2.

– De som jobbar här är så trevliga och man känner sig alltid välkommen.

Jobbar förebyggan­de

Helene Granzelius berättar att det har skapats fler Familjecen­traler i Region Stockholm på senare år. Ett framgångsk­oncept, menar hon.

– Eftersom allt är samlat under samma tak kan vi stötta och hjälpa familjer. Vi arbetar förebyggan­de och har många med psykisk ohälsa i Väsby som behöver stöd.

Hon ser också Öppna förskolan som en plats att träffa andra från samma kultur och lära sig om svensk kultur.

– Det är inte lätt att som nyinflytta­d och ny i Sverige att hitta en plattform.

Maria Fälth (KD), socialnämn­dens ordförande, menar att kommunen uppskattar att ”allt finns på ett ställe som rör graviditet, spädbarn och lite, men inte mycket, äldre barn.”

– Från kommunens del vill vi hålla fast vid att Öppna förskolan ska vara denna öppna träffpunkt och vid behov utöka kuratorsve­rksamheten.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? CHEF. CHEF Heléne H lé Granzelius är barnmorbar­nmor ska och verksamhet­schef på mödravårds­centralen, som är en del av Familjecen­tralen i Upplands Väsby.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON CHEF. CHEF Heléne H lé Granzelius är barnmorbar­nmor ska och verksamhet­schef på mödravårds­centralen, som är en del av Familjecen­tralen i Upplands Väsby.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? STAMMISAR. Ortenca Haka, med dottern Ayla, 3, brukar besöka Öppna förskolan en gång i veckan. I november blir Ayla storasyste­r.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON STAMMISAR. Ortenca Haka, med dottern Ayla, 3, brukar besöka Öppna förskolan en gång i veckan. I november blir Ayla storasyste­r.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FIRAR. Elvira, 5, och Rasmus, 2, har både fått ansiktsmål­ningar och fina ballonghun­dar.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FIRAR. Elvira, 5, och Rasmus, 2, har både fått ansiktsmål­ningar och fina ballonghun­dar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden