Mitt i Upplands Väsby

De gav järnet i Ironman på Hawaii

VM. Klarade världens tuffaste triathlont­ävling

- VÄSBY/HAWAII

Sol, 40 grader varmt och en luftfuktig­het värdig tropikerna. Ligga still och ta det chill?

Inte för Martin Törnqvist och Andrea Möllerberg. De tävlade i Ironman-VM på Hawaii – världens tuffaste triathlonä­vling.

Målet var att ta sig i mål. Och det gjorde alla sju, fem Väsbybor och två Sollentuna­bor från Väsby SS Triathlon, i världens tuffaste och mest prestigefy­llda triathlont­ävling – Ironman-VM på Hawaii.

– Hawaii är en dröm för många inom triathlon. Man har hört om konceptet sedan man var liten men aldrig trott man kunde nå dit, säger Väsbybon Martin Törnqvist, 51.

10 timmar och 56 minuter

Ironman börjar med simning i knappt 4 kilometer, fortsätter med 18 mil cykling, och avslutas med en mara – 4,2 mil löpning. Martin Törnqvist tog sig i mål på 10 timmar och 56 minuter i gassande sol och 36 graders värme.

– Jag hade hoppats på 20 minuter bättre tid, men huvudsaken var att jag kom i mål.

När Mitt i når honom på telefon efter hemkomst är han lite sliten och småförkyld.

– Immunförsv­aret blir nedsatt, men det är det värt. Det var en helt fantastisk resa och kul att få göra den med det här gänget.

Han fattar att folk ser honom som lite speciell.

– Det måste man nog vara. Det blir en kick när man inser att kroppen klarar en sådan här utmaning.

Martin Törnqvist fällde faktiskt en tår över mållinjen.

– Ja, det blir mycket känslor då.

Tränat har han mest gjort morgon och lunch. g – Det är ett litet pussel. el. Jag går upp tidigt, kör lunchhträn­ing och även några kvälällar i veckan.

Värmen var svårast

Huvudsaken var att jag kom i mål.

En som också är helnöjd med ed sin insats är Andrea Möllererbe­rg, 49, för många känd som politiker för Väsbys Bästa.

– Det svåraste var nog ändå värmen. Man brukar ju inte precis springa en mara på semestern när solen står i zenit, säger hon och skrattar.

Det är helt avgörande att man får i sig salter och energi.

– Man kan inte äta under loppet, men jag fick i mig bra med vätska och energi. Det var en fantastisk upplevelse, men det tuffaste jag gjort någonsin, både mentalt och fysiskt.

Andrea gick in på en fin 36:e plats av de 200 deltagarna i sin klass, totaltid 11 timmar och 33 minuter.

– Eftersom jag är gammal simmare gick simningen bäst.

Charlotte Arwedsson

 ?? ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VÄSBY SS TRIATHLON TRIATHLON. Sara Andersson Andersson, Peter Groth Groth, Andrea Möllerberg och Martin Törnqvist tog sig hela vägen i mål i VM i Ironman på Hawaii.
FOTO: PRIVAT VÄSBY SS TRIATHLON TRIATHLON. Sara Andersson Andersson, Peter Groth Groth, Andrea Möllerberg och Martin Törnqvist tog sig hela vägen i mål i VM i Ironman på Hawaii.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? UTMANING. UTMANING Martin, Martin Peter, Peter Andrea från Väsby och Sara a från Sollentuna under sitt livs utmaning – Ironman på Hawaii.
FOTO: PRIVAT UTMANING. UTMANING Martin, Martin Peter, Peter Andrea från Väsby och Sara a från Sollentuna under sitt livs utmaning – Ironman på Hawaii.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden