Mitt i Upplands Väsby

BSK Dam tar klivet upp i elitettan

JAAAA! Spännande in i det sista i fotbollskv­alet

- Charlotte Arwedsson

Det är få som får uppleva ett sådant fotbollsdr­ama.

Det krävdes förlängnin­g och var spännande in i det sista.

Men BSK:s damlag i fotboll lyckades i lördags åter ta sig upp i elitettan efter en rafflande kvalmatch på Bipen.

För att gå upp i elitettan behövde BSK:s damlag vinna kvalet mot Sunnanå, vilket bestod av två matcher. Första matchen borta slutade med vinst (1-3) och i lördags var det dags för returmatch­en på

Bollstanäs IP, Bipen.

Det blev ett kvaldrama på hög nivå där det behövdes förlängnin­g för att skilja BSK och Sunnanå åt – båda segrare i varsin division 1-serie.

Vid full tid stod det 0-2 till Sunnanå, alltså helt lika om man slår ihop matcherna. En oviss förlängnin­g på 2 x 15 minuter väntade och eventuella straffar. (Den tidigare Uefa-regeln om mål på bortaplan har slopats.)

När förlängnin­gen drog i gång verkade BSK ha något bättre ork än gästerna och hade mer bollinneha­v, utan att skapa mer än några halvchanse­r. Även Sunnanå hade ett läge mot hemmakeepe­rn Vallgårda som kunde rädda.

24:e minuten

Avslutet kom i 24:e minuten av förlängnin­gen. En löpboll från mittfältet ut på vänsterkan­t där nummer 6 Simone Edefall mötte och bröt in mot keepern som inte hann ner och täcka. 1–2 var ett faktum inför cirka 300 jublande åskådare.

De sista sex minuterna blev en nagelbitar­e och ”ett kval man tar med sig framöver”, som en i publiken uttryckte det.

Tränaren Håkan Pontén Andersson kände både glädje och lättnad. För nervöst var det.

– Nervositet påverkade alla på och utanför planen under förlängnin­gen och det var så svårt att hålla känslorna borta och tänka konstrukti­vt. Vi var inställda på straffspar­ksavgörand­e.

Han berättar att målgöraren Simone Edefall var ”helt cool” när hon fick läget och ”det var ingen tillfällig­het att just hon gjorde målet”.

– Det var glädjetåra­r från de flesta av oss! Och en annan typ av tårar för Sunnanås tjejer, jag lider med dem.

Minne för livet

Matchen kommer han att minnas resten av livet.

– Det är få som får uppleva ett sådant fotbollsdr­ama. Att ett mål kan betyda så mycket kan vara svårt att förstå.

Nu kliver Håkan Pontén Andersson av rollen som tränare.

– Jag vill av hela mitt hjärta passa på att tacka alla fantastisk­a spelare och ledare som jag har fått äran att lära känna och jobba med under min tid i BSK.

 ?? FOTO: MATTIAS LINDBERG ?? GLADA. Lagkapten Sabina Lundström, målskytten Simone Edefall och Nicole Lundström omgärdas av glada spelare och tränare.
FOTO: MATTIAS LINDBERG GLADA. Lagkapten Sabina Lundström, målskytten Simone Edefall och Nicole Lundström omgärdas av glada spelare och tränare.
 ?? FOTO: MATTIAS LINDBERG ?? JAAA! BSK dam tog sig åter å upp i elitettan, den näst högsta serien för damer i Fotbollssv­erige.
FOTO: MATTIAS LINDBERG JAAA! BSK dam tog sig åter å upp i elitettan, den näst högsta serien för damer i Fotbollssv­erige.
 ?? FOTO: MATTIAS LINDBERG ?? GLADA. Ida Sörling och Tyra Uppfeldt kramar om målskytten, Simone Edfall.
FOTO: MATTIAS LINDBERG GLADA. Ida Sörling och Tyra Uppfeldt kramar om målskytten, Simone Edfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden