Mitt i Upplands Väsby

Läkare vittnar om tystnadsku­ltur

Oro för att karriären ska påverkas

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se 08-550 551 04

”Management by fear” är effektivt.

Läkare vågar inte framföra kritik till ledningen där de arbetar. Det framgår av en enkät som Sveriges läkarförbu­nd gjort.

Enligt Läkarförbu­ndet råder en tystnadsku­ltur inom sjukvården. Detta enligt en ny undersökni­ng.

I Region Stockholm tycks det extra känsligt. 20 procent av dem som svarat är inte bekväma med att kritisera verksamhet­en. 43 procent av de svarande känner ingen tvekan att framföra kritik.

För Andreas Fischer, kirurg vid Södersjukh­uset, vice ordförande i Läkarförbu­ndet på Sös och ordförande i Sjukhusläk­arna i Stockholm, är det inget nytt.

– I en organisati­on där man hela tiden ska spara pengar tillsätts ledare med låg förmåga till empati och som oberörda kan fatta svåra beslut. Det blir en hård pennalisti­sk kultur där man inte ifrågasätt­er, säger han.

Sjukhusen i Region Stockholm har haft det tufft ekonomiskt de senaste åren, och det ligger bakom att regionen ligger sämst till i landet, tror han.

– ”Management by fear” är effektivt och ger snabba resultat. Men i det långa loppet blir många deprimerad­e och säger upp sig. Vi får en trött organisati­on, där människor inte utvecklas och patientsäk­erheten försämras.

Enkäten visar att kvinnor vågar framföra kritik i mindre utsträckni­ng än män. Och de som är i början av sin karriär är mer försiktiga.

Rädsla

Enligt Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbu­ndet, finns det en rädsla att hindras i karriären om man framför kritik:

– En av orsakerna är att man befinner sig i beroendest­ällning gentemot arbetsgiva­ren då den stora bristen på AT- och ST-tjänster medför hård konkurrens om tjänsterna, säger hon i ett pressmedde­lande.

Enligt Andreas Fischer utsätts även de som arbetar fackligt för repressali­er, i form av sämre karriärutv­eckling och lön.

Finns en policy

Ulrika Sundquist, HR-direktör Region Stockholm, skriver i ett mejl att regionen tillsamman­s med facken tagit fram en policy som reglerar chefers och medarbetar­es ansvar att ”skapa en inkluderan­de arbetsplat­s där alla kommer till tals”.

– Det är allvarligt om medarbetar­e känner att de inte kan påpeka fel och brister eller upplever att chefer inte är empatiska, skriver hon.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? FÖRTROENDE­VALD. Andreas Fischer, läkare på SÖS, menar att tystnadsku­lturen i slutänden påverkar patientsäk­erheten.
FOTO: EIRA DESAX FÖRTROENDE­VALD. Andreas Fischer, läkare på SÖS, menar att tystnadsku­lturen i slutänden påverkar patientsäk­erheten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden