Mitt i Upplands Väsby

De äldsta får vänta längst på akuten

TID. Var tionde blir kvar i över 11 timmar

- Ingrid.johansson@mitti.se

Ofta är patientern­a multisjuka och har behov av fler insatser från vården.

STOCKHOLM

Patientern­a får vänta allt längre på akutmottag­ningarna, i Sverige i allmänhet och i Stockholm i synnerhet. Längst vistelseti­d har Karolinska i Huddinge som nu tar till nya metoder för att öka tempot i vården.

Vistelseti­derna på akutmottag­ningarna är nu längre än de var innan coronapand­emin, visar siffror från Socialstyr­elsen.

Medianen för 2021 ligger på fyra timmar och tre minuter. Första halvåret 2022 har väntan fortsatt att öka och ligger på 4 timmar och 12 minuter.

Karolinska är värst

Längst vistelseti­d var det under 2021 på Karolinska universite­tssjukhuse­t i Huddinge. De hade en mediantid på 6 timmar och 22 minuter. Det kan jämföras med exempelvis Oskarshamn­s sjukhus i Småland, med 2 timmar och 13 minuter – bäst i landet.

En förklaring till de långa väntetider­na är andelen patienter som är så allvarligt sjuka eller skadade att de behöver läggas in. Karolinska i Huddinge hade 41 000 akutbesök under året, varav 40 procent ledde till inskrivnin­g. Oskarshamn­s sjukhus hade 10 400 besök, där 29 procent behövde läggas in.

Försöker snabba upp

Att det råder brist på vårdplatse­r i Region Stockholm är väl känt, och kan inte patienter läggas in på en vårdavdeln­ing blir de kvar på akuten.

Sara Schulz, biträdande verksamhet­schef vid Karolinska­s akutmottag­ning i Huddinge, skriver i ett mejl att de jobbar hårt för att minska väntetider­na:

– Vi har bytt arbetssätt för att så tidigt som möjligt träffa patientern­a genom så kallad ”teamtriage” där patientern­a träffar läkare, sjuksköter­ska och undersköte­rska samtidigt. Detta för att snabbare kunna fatta beslut kopplat till patientens vård.

Äldre får vänta längst

Längst vistelseti­d på Sveriges akutmottag­ningar har äldre patienter. De som är över 80 har en mediantid på 4 timmar och 35 minuter.

I Region Stockholm blir en av tio 80-plussare kvar i över 11 timmar. Värst är det på Södersjukh­uset, där en av tio vistas i 13 timmar på akuten.

– Det är olyckligt. Ofta är patientern­a multisjuka och har behov av fler insatser från vården. Dessutom kan det vara externa parter inblandade, då en del av tiden är väntan på transport till en geriatrisk plats utanför sjukhuset, skriver Sara Schulz.

Ingrid Johansson

 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON FOTO: INGRID JOHANSSON ?? AKUTINFART. S:t Görans sjukhus har de kortaste väntetider­na i regionen.
KAROLINSKA I HUDDINGE. Här är väntetider­na längst i hela Sverige.
FOTO: INGRID JOHANSSON FOTO: INGRID JOHANSSON AKUTINFART. S:t Görans sjukhus har de kortaste väntetider­na i regionen. KAROLINSKA I HUDDINGE. Här är väntetider­na längst i hela Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden