Mitt i Upplands Väsby

Hit kommer de som redan lever utan marginaler

TOMT KONTO. De som redan lever i fattigdom är extra utsatta när priser höjs

- Här hjälper vi varandra.

att ta av när matpriser höjs och inflatione­n skenar. Nu tvingas de söka hjälp för att få mat i magen. Mitt i har träffat kvinnor som redan drabbats hårt av den ekonomiska krisen.

De har inget

STOCKHOLM

– Jag vill bli kirurg, säger hon.

Kvinnan mitt emot har ögon lena som sammet. Hon är 23 år och hennes händer ser starka ut. De strumplösa fötterna rör sig när hon pratar

Mitt i besökte en verksamhet i södra Stockholm som riktar sig till de som behöver hjälp för att klara sig.

Blicken på kvinnan glöder. Hon är papperslös men pratar utmärkt svenska. Hon kom hit från Pakistan och satsade allt. Läste allt. Pluggade svenska och planerade för framtiden. Så kom det tredje avslaget på uppehållst­illstånd och hon gick under jord. Nu väntar hon istället på besked om asyl för sig och den ettårige sonen. Sambon är redan svensk medborgare.

Hon går hemma hela dagarna fast hon egentligen bara vill ut. Plugga, lära sig saker och arbeta. Men hon har inte en krona på fickan.

Hjälper varandra

Runt femton kvinnor och deras små barn har samlats i lokalen i södra Stockholm. Här kan de få mat, stöd och någon att prata med.

Hit är alla välkomna. En del är nyanlända, andra papperslös­a men många är. svenska medborgare. Gemensamt är att de inte har råd med det allra viktigaste. Anledninga­rna är lika många som besökarna.

En liten bebis tittar upp på sin mamma från hennes famn. Lägger handen mot hennes hals. Länge tittar de på varandra. Så lyfter mamman blicken.

– Det var väldigt svårt när han kom. Jag är ensam med tre barn och när han kom fick jag be vänner om hjälp för att ha råd med mat. Så fick jag tipset att komma hit. Jag är väldigt tacksam för det.

Kvinnan pekar bort i lokalen mot en annan kvinna som är på väg ut med barnvagnen.

– Hon har precis fått en bebis och jag har gett henne min sons urväxta kläder. Här hjälper vi varandra.

Drar ned på kvantitet

Bara de senaste månaden har Stockholm blivit dyrare med inflation, matpriser och höjda boendekost­nader. Många får tänka ett extra varv innan matkorgen fylls, kläder inhandlas och resor bokas. För de som redan lever på marginalen och köper det som är allra billigast kan man inte dra ned på kvalité eller skippa det lilla extra, man måste dra ned på kvantitet.

Och det handlar inte om några få.

Under 2020 var det 6,9 procent av Sveriges befolkning som levde i ekonomisk utsatthet enligt Stadsmissi­onens Fattigdoms­rapport, med siffror från SCB. En siffra som enligt rapporten troligen är i underkant, dessutom.

Jo visst märks det, säger kvinnan mitt emot.

– Det är därför jag är här. Det finns mat här.

Klara B Orreteg klara.orreteg@mitti.se 08-550 550 68

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? HJÄLP. När sonen var nyfödd tvingades hans mamma be vänner om hjälp för att ha råd med mat.
FOTO: KLARA B ORRETEG HJÄLP. När sonen var nyfödd tvingades hans mamma be vänner om hjälp för att ha råd med mat.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden