Mitt i Upplands Väsby

Här får naturen

ENKÄT. Många är trötta på nedskräpni­ng och buller ◗ Det låter mycket i Upplands Väsby – både från motorvägen och flyget. Kanske är det därför Väsbyborna älskar sin natur, som de ofta har runt knuten. Men de har även åsikter om sin kärlek.

- UPPLANDS VÄSBY

Jag förstår kritiken mot det ökade slitaget mellan korgarna.

Vilken betydelse har naturen haft under pandemin? Och vad tycker egentligen Väsbyborna om sina grönområde­n?

Det svarade 450 Väsbybor på i en enkät som nyligen avslutades.

– Väsbyborna är otroligt engagerade och älskar sin natur, det är därför många bor här, säger kommunens naturförva­ltare Henrik de Joussineau.

I undersökni­ngen hamnar ”naturkänsl­an” i topp när det gäller vilka upplevelse­r som är viktigast, att kunna träda in i en annan värld med dofter, fågelkvitt­er, lugn och ro. Det vanligaste syftet med naturbesök­et är motion, avkoppling och hundpromen­ader.

Det stör sig folk på

Många besökare förväntar sig markerade stigar för vandring, tystnad och en känsla av avskildhet. Besökare stör sig främst på nedskräpni­ng, trafikbull­er eller bristande underhåll av friluftsan­ordningar.

I Smedbyskog­en och Sandaskoge­n finns discgolfba­nor, vilket vissa menar förstör skogen.

– Jag förstår kritiken mot det ökade slitaget mellan korgarna. Samtidigt lockar discgolfen som aktivitet ut många fler till skogen. Alla vill kanske inte plocka svamp och bär, promenera eller jogga, säger Henrik de Joussineau.

Han pekar på att det är viktigt att lägga banorna på rätt plats så att lavar, mossor och fornlämnin­gar skyddas. Och fördelen är att slitaget kanalisera­s till en del av skogen.

– Då lämnas andra delar mer orörda.

En annan sak som en del besökare retar sig på är kvarlämnad­e döda träd i skogen. – Vi behöver lämna död ved åt få fåglar, vedsvampar och insekter. Många ar arter är hotade. Men d det är jättevikti­gt a att vi försöker g göra detta prydli ligt med högar och travar och sätter upp skyltar om att död ved ger levande skogar där det går.

Väsbyborna­s favoritomr­åde

Nu ska kommunen gå igenom åsikterna för att ta med dem i sitt flerårspla­narbete. – Vi kommer att satsa på ökad informatio­n och flera naturvårds­insatser, som skyltar om Väsbys historia och en slinga i Apotekssko­gen.

Vilket område gillar Väsbyborna mest?

– Varje skog som ligger i närheten av där man bor, skulle jag säga.

Charlotte Arwedsson

 ?? FOTO: PRIVAT ?? NATURFÖRVA­LTARE. Henrik de Joussineau.
FOTO: PRIVAT NATURFÖRVA­LTARE. Henrik de Joussineau.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden