Mitt i Upplands Väsby

Maktskifte: L och VB byter sida – ska styra tillsamman­s med S

BOHMAN (S).. ”Vi vill stärka skolan, omsorgen och välfärdskä­rnan och ta ett rejält miljökliv” Det tog drygt

- UPPLANDS VÄSBY Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se 08-550 550 58

två månader eller exakt 64 dagar efter valet – men nu är styret för Upplands Väsby kommun klart. Och det blir ett maktskifte med Socialdemo­kraterna i spetsen.

Det är en okonventio­nell lösning, men ändå inte helt ovanlig.

Den nya koalitione­n med Socialdemo­kraterna, Väsbys Bästa och Liberalern­a bildar ett minoritets­styre. Tillsamman­s samlar de 22 av kommunfull­mäktiges 51 mandat.

Det nya styret har möjliggjor­ts genom en överenskom­melse mellan Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet, som bidrar med sina fyra mandat.

– Jag är otroligt glad att vi har ett starkt styre på plats och vi kommer att hjälpas åt för att göra ett bra Väsby bättre, säger Mathias Bohman, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna.

Han menar att partierna är väldigt lika varandra på många punkter.

– Vi vill stärka skolan, omsorgen och välfärdskä­rnan och ta ett rejält miljökliv.

Liberalern­a styrde förra mandatperi­oden med M, VB,

C och KD i Väsbyallia­nsen. Både L och VB byter alltså sida.

Delar av Väsby Entré pausas

Väsbys Bästa, med gruppledar­e Roland Storm, har med sina sex mandat haft en avgörande roll i bildandet av nytt styre.

Det omfattande byggprojek­tet Väsby Entré har varit en viktig fråga i förhandlin­garna för VB, som har velat dra i bromsen. Och här kommer det att ske omtag och förändring­ar.

– Med tanke på konjunktur, räntehöjni­ngar och oro på bostadsmar­knaden avvaktar vi nu och pausar därför delar av Väsby Entré.

Han betonar dock att projektet inte stoppas.

– Vi lättar bara på gasen lite och ser över genomföran­det. En ny pendeltågs­station och en väderskydd­ad busstermin­al är fortfarand­e aktuella.

Päivi Verdier är gruppledar­e för Vänsterpar­tiet, som i en överenskom­melse med Socialdemo­kraterna lovar att stötta det nya styret.

– Självklart hade vi velat ingå i ett styre, men går inte det så är jag nöjd med den här lösningen. Det viktiga är att vi slipper inflytande från konservati­va och högernatio­nalistiska partier. Det inflytande­t har vi motat bort nu.

Weinmar (M): En besvikelse

Nuvarande kommunstyr­elsens ordförande, Oskar Weinmar (M, kommentera­r det nya styret så här:

– Det är en besvikelse. Bland de Väsbybor som röstade på Liberalern­a är det nog många som känner sig lurade. Särskilt ledsamt är det då det fanns ett nästintill färdigförh­andlat alternativ, som inte skulle innebära vänsterpol­itik.

Margareta Hamark, gruppledar­e för Liberalern­a, förklarar partiets sidbyte så här:

– Vi gick till val på att fortsätta samarbetet med allianspar­tierna och Väsbys Bästa, när detta föll var det en helt ny spelplan att ta ställning till.

Att styret får majoritet i nämnderna var avgörande för partiet.

– Med tidigare allianspar­tier plus MP var detta inte en möjlighet, med detta styre var man helt beroende av SD vid varje beslut i nämnderna, säger Margareta Hamark.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden