Mitt i Upplands Väsby

Så fixar du Mias färgglada retrostil: ”Jag älskar plast!”

”Jag tycker man blir glad av färg och organiska former”

- Charlotte Arwedsson

Utifrån ser det ut som ett vanligt, nyproducer­at parhus. Men insidan döljer lekfull 60- och 70-talsinredn­ing – och en massa färg.

60- och 70-tal. Du tänker murriga färger och mörka möbler. Men det gör inte Mia Stattin på Wäckare Äng.

– Jag gillar de delar av 60och 70-talsstilen som är lekfulla och färgglada. Och jag älskar plast!

Familjen har bott i huset sedan 2015 och retrostile­n kom faktiskt till av en slump.

– Jag hade fått en röd matta och vi målade en vägg röd. Soffan fick jag ta med från ett kollektiv i Köpenhamn, där jag bodde tidigare. Vi köpte några äldre fåtöljer och sedan har det växt fram.

Mia har en massa idéer och tar lite i taget. Och hon har en deal med maken Magnus.

– Jag gör och han får ha åsikter efteråt. Jag brukar ha en klar bild av hur jag vill ha det, har bra rumslig uppfattnin­g. Men när jag förklarar så kan jag inte göra det så han förstår, säger hon och skrattar.

Och barnen tycker lite olika.

– Äldsta sonen tycker att vi har för mycket vita väggar, dottern kan bli lite trött på att det är så mycket intryck och yngsta sonen gillar färg.

Var inte rädd för färg

Hon tycker inte att man ska vara så rädd att ta ut svängarna när man inreder.

– Man kan ju alltid göra om. När vi flyttade hit så tänkte jag att vi inte skulle ha några gardiner, men sedan hittade jag ett fint tyg.

Hon tycker att många är rädda för färg, det är mycket ” ljust och fräscht” och vitt, svart och guld som gäller i modern inredning.

– Jag tycker man blir glad av färg och organiska former. Men jag kan även tycka att det är supersnygg­t hos folk som har det helt annorlunda.

Förra våren sökte Mia till tv-programmet ” Vem bor här?” – där fem främlingar ska gissa vem som bor var – och svaret kom snabbt: Vi vill ha med ert hus.

– Jag tror de fastnade för att vi har en personlig inredning som skiljer sig t från hur folk har det mest.

Aktuell i tv-rutan

Programmet, avsnitt nummer 5 i den pågående säsongen på SVT, spelades in på tre dagar för ett år sedan.

– Vi träffades på Centralen varje morgon och började med covidtest. På förmiddage­n åkte vi hem till ett hus, på eftermidda­gen ett annat. Men det är svårt att umgås med fyra andra personer utan att avslöja något om sig själv, säger hon och skrattar.

all er

Jag gillar de delar av 60- och 70-talsstilen som är lekfulla och färgglada.

Men var kommer inredning ifrån?

– Vissa saker har jag ärvt eller fått av släktingar och kompisar, många har jag samlat på mig från olika platser och länder jag bott på genom åren.

Men någon loppisrått­a är hon inte.

– Jag hittar ibland saker på tradera och Instagram. Jag borde bli bättre på att handla på loppis...

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ALL IN. Mia Stattin har gått all in och inrett det nyproducer­ade parhuset i 60- och 70-talsstil med betoning på färg.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ALL IN. Mia Stattin har gått all in och inrett det nyproducer­ade parhuset i 60- och 70-talsstil med betoning på färg.
 ?? FOTO: SVT ?? FYND. Till vänster Ikeas fåtölj Poäng med nytt tyg, till höger Arne Jacobsens Svanen. Allt fyndat av Mia Stattin.
FOTO: SVT FYND. Till vänster Ikeas fåtölj Poäng med nytt tyg, till höger Arne Jacobsens Svanen. Allt fyndat av Mia Stattin.
 ?? ?? RETRO. Genomtänkt retro finns överallt i Mias och Magnus parhus.
RETRO. Genomtänkt retro finns överallt i Mias och Magnus parhus.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden