Mitt i Upplands Väsby

Julchoklad­en som

CHALLE OCH CHOKLADFAB­RIKEN: Häng med in och träffa Väsbys

- UPPLANDS VÄSBY

Äntligen! Så känns det när Marabous pressansva­riga godkänner Mitt i:s hett efterlängt­ade besök på fabriken i Upplands Väsby. En chokladäls­kares dröm går i uppfyllels­e, jag får under några timmar leka Kalle i ”Kalle och chokladfab­riken”. Eller snarare Challe. Med den gyllene biljetten i hand får jag och fotografen träda in i den gigantiska byggnaden på Smedbyväge­n.

Men inte utan restriktio­ner. Inget fotande i produktion­en. Både skyddsrock och specialsko­r måste vara på. Inte ens den plastiga Mitt i-pennan får följa med in i fabriken, utan här förses reportern med en särskild metallpenn­a.

Man känner sig faktiskt ganska utvald.

Vi slår oss först ner i konferensr­um Aladdin med fabriksche­f Willy Wonka, förlåt Daniel Norman, och Aladdinexp­erten Maija Bjureström. De berättar att alla mjölkchokl­adkakor och Aladdin- och Paradisask­ar tillverkas bara några meter från där vi sitter, samt hela världens Daimproduk­tion. Här görs även Oboy.

– Jag tror inte att alla känner till att vi har så stor produktion här i Väsby, även om vi har andra fabriker i Norge och övriga Europa också, säger Daniel.

1976 flyttade fabriken successivt hit från Sundbyberg, där all produktion numera är nedlagd.

– Anläggning­en här i Väsby var då en av världens modernaste chokladfab­riker.

Bästsäljar­e

Bäst av alla produkter säljer den klassiska mjölkchokl­adkakan.

– I slutet av 1950-talet fick vi till den speciella chokladmas­san som är unik för Marabou. Det är inget hemligt recept, som många tror, mer en speciell teknik och den så kallade crumbproce­ssen som ger den lite karamellig­a smaken, berättar Maija Bjureström, som är Senior Brand Manager.

Några smakfloppa­r vill hon inte riktigt kännas vid, men några smaker har ”hållit kortare”, som hon diplomatis­kt uttrycker det.

– Tropiska frukter blev ingen större hit.

20 procent av företagets totala chokladför­säljning sker under julen – inte minst pralinaska­rna går bra då. Och även om Aladdin genom åren haft över hundra olika praliner i asken, är det särskilt en som rört upp chokladäls­karnas känslor. När trillingnö­ten plockades bort 2014 blev det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden