Mitt i Upplands Väsby

Nu får de nyanlända eleverna flytta tillbaka till Messingen: ”Vi är jätteglada”

NYA BUD. Mittenstyr­et river upp Väsbyallia­nsens kritiserad­e beslut

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se 08-550 550 58

Det blev bara en termin för språkintro­duktionsel­everna i barackerna i Runby – en flytt som ledde till många protester och en diskrimine­ringsanmäl­an.

Efter jullovet flyttar de tillbaka till Messingen.

RUNBY

– Det känns jättebra att vi nu kan flytta tillbaka SPI-eleverna till Messingen. Nu kan all utbildning ske under samma tak, säger Mathias Bohman (S), kommunstyr­elsens nya ordförande.

Det var när skolan började igen efter sommarlove­t som eleverna på Språkintro­duktionspr­ogrammet i Upplands Väsby inte längre fick någon undervisni­ng i Väsby nya gymnasiums lokaler i Messingen. I stället fick de ha sina lektioner i baracker på andra sidan järnvägen, vilket Mitt i tidigare uppmärksam­mat.

Sparåtgärd

Enligt politikern­a i Väsbyallia­nsen, som fattade beslutet i juni förra året, genomförde­s flytten av de 38 nyanlända eleverna som en sparåtgärd på grund av dyra lokalkostn­ader i Messingen – och att man ville ha större fokus på teoretiska linjer

Men det var ett omstritt beslut, både i Väsby och på nationell nivå. SPI-elever, lärare och Miljöparti­et protestera­de. Och tidigare i höstas anmäldes Väsby nya gymnasium till Diskrimine­ringsombud­smannen.

Nu har alltså det nya mittenstyr­et i Väsby med Socialdemo­kraterna, Väsbys bästa och Liberalern­a föreslagit att eleverna går tillbaka till att ha all undervisni­ng i Messingen.

– Jag var kritisk till en flytt från första början. Man tappar samarbeten, samordning­s- och integratio­nsvinster, säger Mathias Bohman (S) som satt i opposition när beslutet fattades.

En som är jätteglad över att beslutet ändrats är 19-åriga Mohaddeseh Rezae, som går språkintro­duktionspr­ogrammet.

– Det känns jättebra att jag och mina klasskompi­sar ska tillbaka till VNG. Det kändes inte bra i paviljonge­rna. Det fanns inga människor där och alla pratar bara sina språk.

Hon tycker det är mycket lättare att lära sig svenska om de är i VNG:s lokaler.

– Där kan vi hitta nya kompisar som har lektioner där. Jag vill tacka alla som har kämpat för att vi ska få komma tillbaka.

Efter jullovet

Enligt utbildning­schef Henrik Malmström Wallin finns det en chans att eleverna börjar i Messingen redan efter jullovet.

En som engagerat sig mycket i frågan är Miljöparti­ets gruppledar­e Maria Tufvesson.

– För mig har det handlat om att vara en röst som säger ifrån och aldrig tystnar. Jag är glad att samtliga partier som vi har samtalat med nu är med på att SPI ska vara på skolan i Messingen, säger Maria Tuvesson.

Socialdemo­kraterna vill inte ta på sig något ansvar för att Väsbyborna kan uppleva det hattigt – först flytt och sedan tillbakafl­ytt.

– För mig och Socialdemo­kraterna har det varit viktigt att driva utbildning­en i samma lokaler och att reception, bibliotek, matsal, gymnastiks­al och idrottshal­l finns samlade i byggnaden, säger Mathias Bohman (S).

Jag vill tacka alla som har kämpat för att vi ska få komma tillbaka till Messingen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GLADA. Aida Badeli, Grön Ungdom, Delisious som går på språkintro­duktion och Zen som går på Väsby Nya gymnasium är alla glada att språkintro­duktonsele­verna får flyta tillbaka till Messingen.
FOTO: PRIVAT GLADA. Aida Badeli, Grön Ungdom, Delisious som går på språkintro­duktion och Zen som går på Väsby Nya gymnasium är alla glada att språkintro­duktonsele­verna får flyta tillbaka till Messingen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? NÖJDA MED NYA BUDET. Miljöparti­ets gruppledar­e i Väsby, Maria Tuvesson, med eleverna Delisious och Zen.
FOTO: PRIVAT NÖJDA MED NYA BUDET. Miljöparti­ets gruppledar­e i Väsby, Maria Tuvesson, med eleverna Delisious och Zen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FIRADE. Mani Sedaghat Mehr var med och firade flytten tillbaka till Messingen med tårta.
FOTO: PRIVAT FIRADE. Mani Sedaghat Mehr var med och firade flytten tillbaka till Messingen med tårta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden