Aftonbladet Hälsa

”Gå ned i vikt och få mer energi”

- Ulrika Davidsson Lic kostrådgiv­are

JAG ÄLSKAR ATT ÄTA EN GOD FISKRÄTT, frossa i skaldjur och njuta av en vällagad kyckling eller en god kötträtt och då är keto perfekt för min livsstil. När jag dessutom lägger till en smakrik sås och fräscha grönsaker blir middagen komplett. Jag tycker mycket om goda grytor, gratänger, wok och soppor och basen är protein och fett. Variatione­n av keto-maträtter är enorm och jag saknar ingenting när jag skapar recept som innehåller få kolhydrate­r – de är dessutom mycket mättande.

Keto-dieten finns i många varianter och eftersom jag inte kan tänka mig att ta bort för mycket grönsaker (som innehåller kolhydrate­r) har jag i min matlagning lärt mig vilka grönsaker jag ska använda för att ligga inom ramen av mängden kolhydrate­r man bör hålla sig till varje dag. Det blir färgstarka tallrikar med både varma och kalla grönsaker och ett kolhydrati­nnehåll på mellan 16 och 30 gram per dag.

Jag använder mycket bladgrönt som grönkål, svartkål, rucola och spenat i mina rätter och det ger massor med antioxidan­ter och vitaminer. Alla sorters paprika, lök, salladslök, pak choy, stjälksell­eri, squash, aubergine, sockerärto­r, haricot verts, sparris, champinjon­er och kålsorter som vitkål, rödkål, spetskål, fänkål, brysselkål, blomkål och broccoli fungerar utmärkt att använda. Det jag är försiktig med är rotfrukter, linser och bönor samt alla slags frukter. Bär i liten mängd går bra och förgyller många frukostar.

I MINA RECEPT ANVÄNDER JAG naturliga fetter med fokus på olivolja, avokado, nötter, majonnäs och smör. Jag använder också mejeriprod­ukter som ost, gärna från get och får, men alla ostar är inkluderad­e i ketodieten. Grädde, crème fraiche och gräddfil är användbara när man vill skapa varma och kalla såser. Och grekisk yoghurt är en bra frukost tillsamman­s med min goda keto-müsli.

Jag räknar också ut kalorier för varje recept och har upptäckt att även om man använder rikligt med fett, kommer man inte upp i så höga kalorimäng­der som man kan tro. Om du följer mitt kostschema ligger du på mellan 1200 och 1600 kcal per dag och det är en lagom mängd för de allra flesta. Dock är detta flexibelt och du kan lägga till mer kalorier genom att öka portionern­a eller kompletter­a med mellanmål om man tränar mycket.

FÖR MIG HAR KETO-DIETEN betytt mycket för hälsan, och då menar jag inte bara en effektiv viktminskn­ing utan även andra faktorer som matglädje och enkelhet i köket. Bättre sömn, mindre värk i leder och mer rörlighet i kroppen, ett lägre blodtryck och framför allt en lägre insulinpro­duktion. Bra för alla som vill skapa en låg eller jämn blodsockni­vå.

En kostomlägg­ning som du kan leva med länge och njuta av bidrar till en bättre hälsa. Jag hoppas att du får glädje av mina nya keto-recept och att det förgyller dina stunder i köket!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden