Aftonbladet Hälsa

”Lär dig att hantera omställnin­gen på bästa sätt”

-

MAT- OCH ÄTVANOR skiljer sig mycket från person till person och det är svårt att ge kostråd som gäller för alla. En del är mer matnonchal­anta och andra är beroende av att stoppa något i munnen med jämna mellanrum. Vissa behöver lära sig att äta mellanmål och andra behöver lära sig att ta bort och vänja sig av vid mellanmål. Många behöver också förstå sin egen kropp och sitt eget behov samt skilja på olika sorters hunger. Den riktiga hungern kommer egentligen inte förrän åtta timmar efter en måltid och då bör man fylla på med energi. Den andra hungern som kan infinna sig redan en timme efter en måltid är egentligen inte hunger utan ett sug. Detta sug kan komma från att du har ätit för lite, eller att du ätit för mycket socker som har påverkat ditt blodsocker eller för att du har en känsla i kroppen som gör dig orolig, rädd eller arg.

MELLANMÅL ÄR VIKTIGT framför allt för barn och ungdomar, men frågan är om vuxna ska äta så ofta? Svaret är nej om du äter tre gånger per dag och fyller din tallrik med en lagom dos protein, fett, grönsaker och kolhydrate­r. Svaret är också nej om du är en stillasitt­ande person och inte är aktiv på jobbet eller privat. Då är det bättre att istället låta kroppen vila mellan måltiderna och ta av sin egen lagrade energi.

Helt säkert kommer kroppen att signalera ”hunger” redan under din första fastedag. Dock är det fascineran­de att notera hur bra du kommer att klara av dina hungerkäns­lor. Ta en kopp kaffe eller te och lite mineralvat­ten. Sysselsätt dig och försök slå bort alla tankar på mat. Du kan vara trygg i förvissnin­gen om att din kropp faktiskt har lagrad energi som den kan använda sig av och det är inte farligt att vara utan mat och känna lite hunger.

Om du ändå känner dig orolig, kan du fundera några minuter över hur människan klarade sig förr. Vi är bättre skapta för att vara utan mat periodvis än att äta så ofta och så mycket som vi gör idag. Inte åt vi frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och en kvällsmack­a under människans utveckling? Då fick man vara utan mat i flera dagar tills man hittade något att äta. Att fasta en dag och begränsa sig till 500–600 kalorier den dagen är alltså inte en fråga om svält – kroppen klarar sig utmärkt dessa timmar på sina reserver.

Men det är en utmaning och det är en spännande upplevelse att ”bråka” med sin hjärna. Flera gånger per dag signalerar hjärnan att den vill ha mat och ofta socker. Den frågar och frågar men om du konsekvent säger nej så har du efter några dagar vunnit kampen. Du slipper bråka mer och det kommer att märkas så tydligt. Många upplever att de blir fria från såväl sötsug som andra begär de tidigare styrts av. Dessutom njuter man mer vid måltiderna när man är riktigt hungrig.

Ett annat omställnin­gsbesvär kan vara att du känner dig trött, energilös, rastlös och frusen de första dagarna eller veckan, men det går över när kroppen har förstått att den ska använda sin lagrade energi. Återigen är det ofta hjärnan som är problemet och vanan vi har att hela tiden stoppa något i munnen. Det går oftast att bota med ett ökat vätskeinta­g (vatten) och mineralsal­t. När man skär ner drastiskt på kolhydrate­rna släpper kroppen vätska, eftersom kolhydrate­r binder vatten. Påföljden blir en ökad urinutsönd­ring och man blir av med mineraler och salter. Ett tips är att dricka en kopp buljong eller misosoppa en gång om dagen eller ett glas vatten med salt i. Ta det lugnt på alla plan i början och tillåt dig att vila om du känner dig trött eller frusen. Pausa din träning några dagar och ta upp den igen när du känner att du har kommit in i din nya kostplan och mår bra.

VISSA PERSONER som startar en keto-diet drabbas av röda plitor, finnar och utslag på kroppen när de äter strikt LCHF och är i ketos. När man kommer i ketos och förbränner sitt kroppsfett börjar en avancerad avgiftning där alla inlagrade gifter vädras ut och det kan ibland framkalla något som kallas ”keto rash”. Dessa besvär går bort efter ett tag och du kan påskynda avgiftning­en genom att träna lite hårdare och svettas mycket, sitta i en varm bastu, använda spirulina eller chlorella, som är utrensande alger. ⚫

 ?? ?? Många upplever att de blir fria från såväl sötsug som andra begär de tidigare styrts av, säger Ulrika Davidsson.
Många upplever att de blir fria från såväl sötsug som andra begär de tidigare styrts av, säger Ulrika Davidsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden