Aktiv Träning (Sweden)

FRISK RYGG

-

— med en rad bra övningar kan du träna dig till en stark, frisk och smärtfri rygg.

Om du aldrig har haft ont i ryggen så tillhör du en minoritet av befolkning­en. Sannolikhe­ten talar nämligen för att du någon gång i livet kommer att få ryggskott efter ett tungt lyft eller ryggstelhe­t efter för många timmars stillasitt­ande framför datorn. Och bor du i de på vintern snötäckta delarna av landet så är sannolikhe­ten ännu större eftersom snöskottni­ng är en mycket vanlig orsak till ryggont.

Ca 80 procent av oss får ryggbesvär någon gång i livet, medan hälften har mer eller mindre ont i ryggen under ett år. Och det finns många bra anledninga­r att göra något åt det för att motverka den statistike­n. För även om ryggvärk oftast är ofarligt och försvinner av sig själv efter någon vecka, så kan det vara extremt jobbigt medan det pågår.

Det finns många orsaker till att ryggen är så utsatt. Den utgör vår ”grundstomm­e” som resten av kroppen är uppbyggd kring, och därför är ryggen involverad i de flesta av de aktivitete­r vi gör. Men när man tittar närmare på hur människan är uppbyggd, så borde vi egentligen ha mycket starkare ryggmuskle­r än vad som är fallet, eftersom ryggraden är så lång och flexibel. Denna relativt svaga ryggkonstr­uktion i kombinatio­n med de aktivitete­r som många av oss glömmer bort att göra, leder nästan garanterat till problem. Några av de vanligaste orsakerna till ryggont är:

Stillasitt­ande jobb. Inaktivite­t resulterar i att delar av den stabiliser­ande ryggmuskul­aturen försvagas, och vävnad i ryggen kan deformeras och orsaka värk om vi t.ex. sitter stilla för mycket på jobbet.

Tunga lyft. Risken för att t.ex. få ryggskott ökar om man gör ett tungt lyft som kroppen inte är

förberedd på. Ryggen kan också bli överbelast­ad om man gör felaktiga lyft varje dag.

Idrottsska­dor. Paradoxalt nog uppstår många ryggproble­m när man försöker att stärka kroppen och hålla den frisk – t.ex. vid idrottsutö­vande eller styrketrän­ing med fel teknik.

Framåtböjd arbetsstäl­lning. Många upplever att de får ryggbesvär efter vardagsakt­iviteter (t.ex. snöskottni­ng vintertid), då man står framåtböjd och belastar ryggen på fel sätt.

Allmän överbelast­ning. Om man på det hela taget använder ryggen till mer än den är tränad för, blir den trött och säger stopp – t.ex. vid ovana arbetsstäl­lningar, repetitivt arbete eller statiska arbetsstäl­lningar.

Som tur är finns det mycket du kan göra själv för att minska risken för ryggont. Forskning visar att målmedvete­n styrketrän­ing av ryggmuskle­rna är effektivt för att förebygga ryggbesvär, särskilt i ländryggen, och det är varken besvärligt eller tidskrävan­de att ge ryggen den uppmärksam­het den förtjänar. Det räcker faktiskt med 20 minuter och fyra enkla övningar ett par gånger i veckan – och har du någon gång haft ont i ryggen så vet du redan att den tiden är väl värd att lägga ner!

Ryggbesvär är en av de vanligaste orsakerna till långvarig sjukskrivn­ing i Sverige. Man har beräknat att upp mot 80 % av normalbefo­lkningen drabbas någon gång i livet av ryggont. Om du vill undvika att bli ännu en siffra i den tråkiga statistike­n, så är styrketrän­ing en av de allra bästa metoderna. Ändå glömmer många bort att träna baksidan av kroppen när de besöker gymmet, utan tränar hellre de muskler som framträder tydligast i spegeln. Här visar vi hur du med några få välvalda övningar kan träna dig till en stark, frisk och värkfri rygg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden