Aktiv Träning (Sweden)

PRYLTESTER

-

— vi testar de nyaste prylarna för aktiva kvinnor och män.

Garmin Edge 530 är en utmärkt cykeldator. Det är ingen revolution­erande teknikpryl jämfört med föregående version, men den har blivit ett snäpp bättre på alla parametrar.

GARMIN EDGE 530

Pris: 3 300 kr

Fakta: Cykeldator med gps, höjdmätare, ANT+, bluetooth och wi-fi. 2,6" färgskärm. 20 timmars batteritid. Vikt: 76 gram.

Garmin har gjort det igen – lanserat en cykeldator som sätter en ny standard för vad den typen av teknikpryl ska kunna leverera.

Den lilla, kompakta enheten är ett hårdvarumo­nster med fler specifikat­ioner än någonsin förut. Det är helt omöjligt att nämna alla här, men bland de innovation­er vi uppskattar mest finns en ny och mycket kraftigare processor som gör att igångsättn­ing, dataöverfö­ring, uppladdnin­g av cykelrundo­r osv. går snabbare, samt en ny och (lite) större skärm med högre upplösning. Färger används sparsamt och dessa är även mattare än i marknadsfö­ringsmater­ialet, men kontrasten är utmärkt och skärmen är lätt att avläsa i alla förhålland­en – även för äldre ögon.

Föregångar­en, Edge 520, visade sig ha en svaghet i form av en lite väl kort batteritid. Behöver du mer än fem timmars batteritid kommer du garanterat att uppskatta nya Edge 530, som i vårt test visade sig ge ström i upp till 15 timmar.

En bra och lite udda funktion är ett cykellarm som gör att mobilen blinkar och larmar om någon försöker att flytta ens cykel (eller Garmin-enhet).

Krånglig att ställa in

Navigering­en är utformad som vanligt när det gäller Garmins teknikpryl­ar. Love it or hate it.

Den är logisk, men fortfarand­e rätt krånglig, och särskilt inställnin­gen av datafälten kräver ett bra tålamod och att man håller cykeln helt stilla. Knapparna har blivit bättre, vilket underlätta­r navigering­en något. Lägger du till

1 100 kr på Garmin 830, som i stort sett är identisk, får du dock med en pekskärm – och då blir det lättare att navigera. Mängden data, och antalet datapunkte­r, har ökat stadigt de senaste åren. Det gäller även hos Garmin. Edge 530 registrera­r massor av data, och bland de nya, intressant­a parametrar­na finns ett par mtb-specifika värden, t.ex. hur ”smooth” du kör, och hur långt eller högt du ”flyger” med cykeln.

Men är modellen värd att köpa? Ja, äger du Garmin 520, 820 eller Wahoo Bolt finns det kanske ingen anledning. Men har du en äldre blir nog svaret ja. Det har hänt mycket när det gäller funktioner, batteri, navigering och skärm.

SLUTSATS: En utmärkt cykeldator som innehåller det mesta. Köp den om din budget tillåter – och om du har användning för den långa batteritid­en och alla mtb-funktioner­na.

Skärmen, snabbheten, batteritid­en. Högt pris – och alltså lite krånglig att ställa in.

 ??  ??
 ??  ?? 530 har fått riktig kartnavige­ring och innehåller en karta som omfattar hela Europa.
530 har fått riktig kartnavige­ring och innehåller en karta som omfattar hela Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden