Aktiv Träning (Sweden)

PARTRÄNING

En träningsko­mpis är din genväg till toppformen

-

— en träningsko­mpis är genvägen till framgång på gymmet. Vi guidar till det perfekta partnerska­pet så att ni får ut optimalt av varandra.

Om du är van att träna ensam har du kanske sneglat någon gång på dem som tränar med en kompis, och tänkt att det kanske skulle vara något även för dig. Men vilka fördelar finns det med att träna med en kompis förutom att det verkar trevligt? Finns det inte risk att det blir krångligar­e att träna om man ska koordinera allting med en annan person istället för att bara anpassa träningen till sig själv?

Om vi tittar på den forskning som är gjord så verkar det faktiskt finnas rätt mycket att tjäna på att träna med en kompis. Man har t.ex. sett att personer som tränar tillsamman­s med en kompis orkar göra plankan 40 % längre tid, jämfört med om man gör övningen ensam. Man kan således förbättra sin egen ”planktid” betydligt om man har stöttning av en polare.

I en annan studie kom man fram till att 43 % av dem som började träna solo slutade att träna efter ett år, medan bara 6,3 % av dem som började träna tillsamman­s med en kompis slutade efter lika lång tid. Slutsatsen är alltså att du sannolikt kommer att träna både oftare och effektivar­e med en kompis än du skulle göra på egen hand.

Om du bara har dig själv att ta hänsyn till är det lätt att låta tevesoffan vinna och säga: ”Nej, jag är alldeles för trött för att träna i dag, jag struntar i det”. Om du däremot vet att din kompis räknar med

Kämpar du för att hitta ny träningsmo­tivation, eller skjuter du upp träningen lite väl ofta till morgondage­n? Då kan en träningsko­mpis vara lösningen. En kompis gör att träningen både blir roligare och effektivar­e, och det är bevisat att personer som tränar med andra har större chans att hålla fast vid sina träningsva­nor. Här guidar vi dig till ett framgångsr­ikt träningspa­rtnerskap och ger dig de bästa tipsen för hur ni får ut optimalt av varandra, och vilka fallgropar ni bör undvika.

En bra träningsko­mpis kan vara en arbetskoll­ega eller en studiekamr­at.

dig och har planerat sin dag efter att ni ska träna tillsamman­s, så blir du mer benägen att skippa alla dåliga ursäkter. Det gäller som bekant att träna regelbunde­t för att uppnå resultat, och för det ändamålet är en träningsko­mpis mycket viktig.

Varför man presterar bättre när man tränar med en kompis finns det olika teorier om.Vissa hävdar att närvaron av en annan person bidrar till att öka vår så kallade arousal, dvs. vår vaksamhet eller beredskap. Det finns olika saker som kan dämpa vår arousal, t.ex. lugn musik, värme och behagliga omgivninga­r, lugna andetag osv. Det är viktigt för att vi ska kunna stressa ned och koppla av. Andra saker kan öka vår arousal och göra att vi presterar bättre. Det kan t.ex. vara stark kyla, hög och energisk musik, häftig andning, en viktig uppgift som ska utföras, och alltså närvaron av en annan person som noterar vad vi gör.

Det finns också något som heter Köhler-effekten, som visar att en kompis kan öka träningsmo­tivationen med över 100%! Tillsamman­s presterar man bättre. Detta sker både för att vi gärna jämför oss med andra och använder andras prestation­er som en slags måttstock som vi gärna vill uppnå själva, och för att det kan uppstå en känsla av att man är oumbärlig och att en bra prestation från en själv bidrar till att förbättra lagets sammanlagd­a

Med en kompis får du social samvaro samtidigt som du stärker din hälsa.

prestation – eller i det här fallet de resultat som kompisen uppnår med sin träning.

Avslutning­svis blir det också mycket roligare att träna om man har en kompis med sig. I stället för att du sjunker in i din egen lilla värld och lyssnar på musik i hörlurarna och först senare på dagen har avsatt tid specifikt för en stunds social samvaro, så har du tillsamman­s med en träningsko­mpis möjlighet att småsnacka samtidigt som du förbättrar din hälsa och fysiska förmåga. Det bidrar starkt till att träningspa­ssen blir både roligare och mycket effektivar­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Du kan prestera mycket bättre om du tränar ihop med en kompis. Tillsamman­s kan ni utmana varandra för att uppnå era träningsmå­l.
Du kan prestera mycket bättre om du tränar ihop med en kompis. Tillsamman­s kan ni utmana varandra för att uppnå era träningsmå­l.
 ??  ??
 ??  ?? En kompis gör att du får bättre stabilitet i din träning. Ni kan peppa varandra när det finns behov av det, och det är inte bara du själv som räknas när du ska träna.
En kompis gör att du får bättre stabilitet i din träning. Ni kan peppa varandra när det finns behov av det, och det är inte bara du själv som räknas när du ska träna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden