Aktiv Träning (Sweden)

SMARTA PAUSER

-

— halva grejen med intervallt­räning är att vila på rätt sätt mellan repetition­erna. Vi tipsar om hur och när du ska vila så att du vet exakt om du ska stå stilla, gå en stund eller jogga.

Om du har sprungit intervalle­r någon gång har du säkert också tänkt: hur gör jag under pauserna? Ska jag slänga mig ned i gräset eller gå omkring lite – eller kanske t.o.m. jogga en stund? Svaret på frågan beror på vad du vill uppnå med din träning, och vilken typ av intervalle­r du löper. Här guidar vi dig till hur du bör vila så att du vet exakt om du ska stå stilla, gå omkring, jogga – eller kanske t.o.m. löpa lite snabbare.

Om du är en erfaren löpare har du säkert prövat intervallt­räning någon gång. Den hårda, blodsmaksf­ramkalland­e träningsfo­rmen är ett måste – i varje fall om man vill bli en bättre löpare. Intervallt­räning kan genomföras på ett otal olika sätt, och i grunden är alla löppass som delas upp av kortare eller längre pauser att betrakta som intervallp­ass.

Oftast skiljer man dock mellan tre typer av intervalle­r: korta sprintinte­rvaller på 10–30 sek. som ger explosiv styrka och gynnar löpteknike­n, medellånga konditions­intervalle­r på 2–5 min. som främst förbättrar syreupptag­et och konditions­värdet, samt långa tröskelint­ervaller på 6–12 min. som boostar uthållighe­ten.

Till dessa tre kategorier finns det sedan flera underkateg­orier och intervallf­ormer. Och använder du dig av de tre ovan nämnda intervallt­yperna i en eller annan form så har du kommit långt. Kompletter­ar du sedan med ett par längre löppass i veckan, har du kommit en bra bit i din utveckling till en komplett löpare.

Vilan är viktig

Ett intervallt­räningspas­s består i grunden av en fas då du löper, följt av en fas då du vilar. Och medan det har skrivits massor av artiklar och böcker om hur man ska löpa, så är mängden informatio­n om hur man ska vila mer begränsad.

Det kanske mest naturliga sättet att vila på när man har sprungit i näst intill maxfart, är att lägga sig ned på marken. Där kan man sedan ligga och pusta ut innan det är dags för nästa omgång. En annan möjlighet är att gå omkring lite under vilan – och tillhör man de riktiga självplåga­rna kan man skippa vilan helt och löpa lite långsammar­e istället mellan intervalle­rna.

Vilken metod är då bäst? Ja, det är faktiskt inte helt lätt att svara på, för alla metoder har sitt berättigan­de och det beror helt på vilken typ av intervalle­r du ägnar dig åt – och vad du vill uppnå med dem.

Men vill du ändå ha ett svar på frågan så är det att du bör gå! Då håller du i gång kroppen utan att stressa den. Men för att uppnå den riktiga toppformen kan du behöva laborera lite och pröva dig fram mellan de olika viloaltern­ativen mellan intervalle­rna. Mer om det kan du läsa om på de här sidorna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden