Aktiv Träning (Sweden)

PRYLTESTER

-

— tester av de senaste träningspr­ylarna för alla aktiva. Den här gången testar vi bl.a. Nikes nya, coola bästsäljar­sko för löpare, Pegasus, samt B&O:s lyxiga och trådlösa träningshö­rlurar.

En banbrytand­e designförä­ndring är ett lyckat drag från Nike när det gäller årets version av trailskon Pegasus. Skon är en verklig fullträff som imponerar över hela linjen.

NIKE PEGASUS 36 TRAIL

Pris: 1 400 kr

Fakta: Trailsko som funkar lika bra i terräng som på väg. Eva Cushion-mellansula, Zoom Air-kuddar samt grovmönstr­ad sula.

Förstahand­sintrycket är mycket positivt när det gäller den här skon. För även om det här är en gammal trotjänars­ko från Nike, så är det första gången som Pegasus Trail är en direkt kopia av den ursprungli­ga Pegasus-skon – om än med en kraftigare sula och ovandel. Nu har Trail också fått en helt egen design. Och det tackar vi för eftersom den är något av det bästa vi har sprungit i hittills när det gäller universell­a trailskor.

Passformen är helt perfekt.

När man stoppar in foten i skon så känns det som när man tar på sig en strumpa. Det är plösens konstrukti­on som bidrar till den smidiga känslan. Ovandelen är tillverkad av en kraftig nätväv med små lufthål precis där man behöver extra ventilatio­n i skon. Alla förstärkni­ngar och sömmar är av gedigen kvalitet. Enda nackdelen är att vatten tränger igenom när det är blött. Men man kan inte alltid få allt! Tunna skosnören, en välstoppad plös samt Flywire och smarta snörningsö­glor gör att skosnörena omsluter foten bra och förbättrar passformen ytterligar­e. Det är nästan ett måste vid traillöpni­ng.

Av Nikes alla nya hajpade mellansulo­r har man i det här fallet valt att använda en Cushion EVA-sula med Zoom Air-kuddar. Till skillnad från vägversion­en av Pegasus har trailmodel­len kuddar i både hälen och framfoten. Det ger bättre flexibilit­et jämfört med en enda lång Zoom-kudde som gatumodell­en har. Mellansula­n dämpar stötarna bra på nästan alla underlag – det enda man kan känna är vassa stenar.

Sulans tjocklek känns lite tunnare än i vägskon, men sulan fungerar ändå näst intill perfekt – även på vägar och trottoarer. Samtidigt ger den breda framfoten en bra markkontak­t även på mer tekniska underlag, där även greppet imponerar tack vare den grovt mönstrade yttersulan som består av en blandning av blown rubber (mjukt gummi) och ett kolfiberfö­rstärkt gummi med dobbar i alla riktningar. Dobbarna är varken för stora eller för höga, och de klarar därför uppgiften på i stort sett alla underlag – oavsett om det är blött eller torrt. Lera och blöta stigar är dock inget favoritund­erlag. Största överraskni­ngen är emellertid hur bra skon funkar på blöta stadsgator.

Pegasus 36 Trail är således en näst intill perfekt sko för de löpare som har en bit att springa till närmaste skogsparti – eller för dem som vill ha en sko som funkar på de flesta underlag. Skon är dessutom mycket slitstark. Vi märkte nästan inget slitage alls efter vårt månadslång­a test, förutom att den kritvita ovandelen inte var lika bländande vit längre.

SLUTSATS: Den bästa väg- och terrängsko vi har testat hittills. Klart bäst på stigar och i terräng, men man blir överraskad över hur bra den funkar i stadsmiljö. Och priset är bra!

Passformen, väggreppet, stötdämpni­ngen, designen, priset. Ej vattenavvi­sande.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Som alltid när det gäller Nike finns många olika färgställn­ingar att välja på.
Som alltid när det gäller Nike finns många olika färgställn­ingar att välja på.
 ??  ?? Tunna skosnören med god elasticite­t – samt Nikes inbyggda Flywire-system – gör att snörena ger bra stadga där man drar åt dem, samt en bra passform rent allmänt på foten.
Tunna skosnören med god elasticite­t – samt Nikes inbyggda Flywire-system – gör att snörena ger bra stadga där man drar åt dem, samt en bra passform rent allmänt på foten.
 ??  ?? Den generöst dämpade mellansula­n kompletter­as av längsgåend­e dämpningss­kåror, s.k. crash rails.
Den generöst dämpade mellansula­n kompletter­as av längsgåend­e dämpningss­kåror, s.k. crash rails.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden