Aktiv Träning (Sweden)

KOM IGEN, DU KLARAR DET!

-

Nya rön: Så blir du bättre på att pressa dig själv under hårda träningspa­ss.

När kroppen är på väg att ge upp under träningsru­ndan, eller när du tvingas kämpa extremt hårt för att hålla tempot uppe under ett lopp, kan positiva mantran bidra till att du får extra krafter och övervinner krisen. Men det spelar stor roll hur du formulerar ditt personliga peptalk inne i huvudet på dig själv.

Enligt en ny studie är det nämligen mer effektivt att prata med sig själv i andra person (t.ex. ”Du är stark, du klarar det”) istället för i första person (”Jag är stark, jag klarar det”) när man vill pressa sig själv till att prestera bättre. Brittiska forskare i idrottspsy­kologi

lät 16 motionärer genomföra en rad 10 km-tester på motionscyk­el. Det visade sig att deltagarna konsekvent klarade av att utveckla mer kraft och genomföra cykelteste­rna snabbare när de blev ombedda att prata med sig själva i andra person.

Varför ”du” funkar bättre än ”jag” har forskarna inget bra svar på. En teori är att ett peptalk i andra person hjälper till att distansera oss från vår egen fysiska trötthet. En annan teori är att det påminner oss om när en tränare eller annan auktoritet säger något åt oss, och att vi därför blir mer discipline­rade och lyder order.

Källa: Bangor University

 ??  ?? Ett inre peptalk som hörs i huvudet på dig när du tränar kan ge dig extra krafter – särskilt om du tänker på att vara ”du” med dig själv.
Ett inre peptalk som hörs i huvudet på dig när du tränar kan ge dig extra krafter – särskilt om du tänker på att vara ”du” med dig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden