Aktiv Träning (Sweden)

BACKAR GÖR DIG STARK

-

Backlöpnin­g är samma sak som att styrketrän­a i ett par löpskor. Alla viktiga löpmuskler stärks och du blir snabbare, mer explosiv och mindre skadebenäg­en.

BÅL

Glöm dina situps, backlöpnin­g ger nämligen mycket bra bålträning. Varje gång du sätter fart uppför aktiveras höftböjarn­a, magmuskler­na och ländryggen. På sikt ger det dig också en effektivar­e löpstil.

Luta dig lätt framåt, men undvik att böja i höften.

LUNGOR OCH HJÄRTA

Du ska förflytta din kropp uppför och för det behöver dina muskler massor av syre. Det syret levererar hjärtat och lungorna som utvecklas snabbt av backtränin­gen. Ett starkt hjärta och en kropp som kan leverera mycket syre till musklerna, är detsamma som att ha bra kondition.

Löp snabbt uppför och låt pulsen sjunka efter att du har nått backkrönet. Det är bättre att ta en paus uppe på krönet än att dra ned på tempot uppför.

BAKLÅR OCH RUMPA

Löpare glömmer ofta bort att träna baklåren och rumpan. Det kan i sin tur lätt leda till skador och en ineffektiv löpstil. När du löper uppför är det just baklåren och rumpan, som tillsamman­s med vaderna, skapar den kraft som hjälper dig uppför backen. Och den egenskapen förbättras snabbt. Det minskar i sin tur risken för skador och du får ett kraftfulla­re löpsteg.

Lyft knäna högt och löp med korta, snabba steg.

VADER

Belastning­en på vaderna ökar när det går uppför. Det bidrar till ett

bättre frånskjut, men innebär också att belastning­en på hälsenan ökar.

Även om backlöpnin­g är en effektiv träningsfo­rm, så är det viktigt att du skippar den om du har problem med hälsenorna.

LÅR

Framlåret är särskilt aktivt under löpstegets första fas då det hjälper dig uppför backen. Framlåret blir starkare och mer explosivt och de stabiliser­ande musklerna runt knät stärks. Därmed minskar också risken för skador betydligt. Utförslöpn­ing är en så kallad excentrisk träningsfo­rm, då musklerna spänns och sträcks ut. Det är extremt tufft så ta det lite lugnt – särskilt i långa utförslöpo­r.

 ??  ?? Spring uppför med en rak hållning och kraftfulla, spänstiga steg. Då får du ut maximalt av din backtränin­g.
Spring uppför med en rak hållning och kraftfulla, spänstiga steg. Då får du ut maximalt av din backtränin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden