Aktiv Träning (Sweden)

TRE SLAGS STIGNINGAR

-

Det finns många olika typer av backar – långa backar, branta backar, backar med asfalt och slänter i skogen. Varje typ av backe har sina fördelar.

LÅNGA, FLACKA

De här backarna är relativt skonsamma för kroppen, och det krävs att man tar i lite extra för att man ska få något utbyte i dem. Öka därför tempot när du kommer fram till backen, och löp kraftfullt och fokuserat uppför hela backen. Bäst till: Kontinuerl­ig backlöpnin­g, spänstträn­ing och utförslöpn­ing.

Effekt: Bättre kondition.

LÅNGA, BRANTA

Det blir inte mycket tuffare än så här. De här backarna gör att pulsen stiger direkt och den fortsätter också att vara hög. Löp uppför med korta, snabba steg och fokusera på att hålla tempot uppe hela vägen. Undvik att öppna för snabbt.

Bäst till: Backinterv­aller. Dela in backen i mindre partier med korta pauser emellan.

Effekt: Ökad styrka och bättre kondition.

KORTA, BRANTA

Korta, branta backar, t.ex. uppför skogsslänt­er, ger bra och allsidig styrketrän­ing. Sprinta uppför så snabbt du kan med kraftfulla steg och rejäla armpendlin­gar. Bäst till: Korta styrkeinte­rvaller eller som en del av långpass till skogs.

Effekt: Ökad explosiv styrka.

 ??  ?? Du kan både använda dig av asfalterad­e backar och backar ute i naturen. Korta, branta backar är lättast att hitta i terrängen.
Du kan både använda dig av asfalterad­e backar och backar ute i naturen. Korta, branta backar är lättast att hitta i terrängen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden