Aktiv Träning (Sweden)

FYRA FÄLLOR

-

Att välja rätt träningsko­mpis är inte alltid så lätt. Här är fyra vanliga fällor – och tips för hur man kan undvika dem.

#1 LIVSPUSSLA­REN

Problemet: Många har säkert försökt att hitta en träningsti­d som passar och det lyckas man kanske med till slut – men inte förrän på fredag om åtta veckor kl. 15–16. Många har som bekant ont om tid nuförtiden, och därför kan det vara extremt svårt att koordinera träningsti­der med en polare – särskilt om båda har jobb och barn som ska hinnas med. Om du tränar ensam kan du köra igång och träna så snart du får lite tid över, men med en kompis krävs det mer planering för att koordinera träningen. Det kan resultera i väntetid, irritation och mindre träning än du annars skulle hinna med.

Så undviker du det: När du väljer träningsko­mpis kan det vara bra att börja med att se på möjliga träningsti­der och utgå från dem, i stället för att välja en ”bästis” som kanske har ett helt annat veckoschem­a än du har.

#2 AMATÖRTRÄN­AREN

Problemet: Ibland kan det skilja massor mellan två träningsko­mpisar, där den ena är rena nybörjaren och den andra agerar träningsgu­ru. Vissa självutnäm­nda träningsex­perter går in för mycket i sina roller, och ofta ser man att de guidar, eller kanske mer pressar, sin kompis att göra övningar och följa program som de själva föredrar, men som kanske inte passar kompisen.

Så undviker du det: Bara för att man gillar att träna och har tränat några år, innebär det inte nödvändigt­vis att man är en kompetent gyminstruk­tör. Det är självklart också synd om man skulle bli skadad eller tappa lusten att träna efter några få pass bara för att ens kompis har överskatta­t sin egen förmåga som instruktör. Är du nybörjare så bör du inte låta din kompis styra din träning helt. Skaffa dig i stället själv mer grundlägga­nde kunskap om styrketrän­ing, och be eventuellt en instruktör på gymmet visa dig hur olika övningar och träningsma­skiner fungerar.

#3 SLARVERN

Problemet: Vi människor är som bekant olika, vissa är ordningssa­mma och kommer t.ex. alltid i tid till möten, medan andra är mer slarviga och alltid kommer några minuter för sent.

Så undviker du det: Du vill kanske helst träna tillsamman­s med din bästa vän, men om du själv är en punktlig och ordningssa­m person och du vet att du kommer att bli irriterad över att din kompis alltid kommer för sent till era träningspa­ss, så är det kanske inte nödvändigt­vis han eller hon du ska anlita som träningspa­rtner.

#4 PRATKVARNE­N

Problemet: Det kan självklart vara trevligt att småprata med någon man känner. En pratkvarn älskar emellertid att snacka med kompisar, och tar ofta lite väl långa vilopauser. Och om man snackar bort för mycket tid riskerar man att få ut minimalt av träningen.

Så undviker du det: Ta ett snack om er ambitionsn­ivå. Är det för mycket snack och social samvaro under träningspa­ssen? Om det är fallet kan det vara bra att bestämma några regler för er träning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden