Aktiv Träning (Sweden)

GRÖNT

-

Kronärtsko­cka

Grönsaken ser ut som en stor kotte och har få kalorier, men är rik på kostfibrer som gör den till perfekt smalmat. En del av fibrerna är av typen inulin, vilka i studier har visat sig kunna främja tillväxt av nyttiga bakterieku­lturer i tarmsystem­et.

Ingefära

Den eldiga roten har ämnen som är både antiinflam­matoriska och blodförtun­nande. Flera studier har också visat att ingefära fungerar mot åksjuka, sjösjuka och illamående vid graviditet.

TIPS! Ingefära passar bra i köttmarina­der eftersom den knotiga roten innehåller ett enzym som gör köttet mörare.

Sötpotatis (batat)

Ersätt inte vanlig potatis med sötpotatis för att spara kalorier – de har ungefär samma stärkelseo­ch kaloriinne­håll. Sötpotatis innehåller dock betakarote­n som är bra för synen – och dubbelt så mycket fibrer.

Gröna ärter

De gröna små pärlorna innehåller både kraftfulla antioxidan­ter och C-vitamin, och så har de en bra sammansätt­ning av näringsämn­en. Bland annat är proteininn­ehållet mycket högre än vad man normalt ser i färska grönsaker, och mängden fibrer är också imponerand­e.

Vitlök

Greve Draculas värsta fiende innehåller kraftfulla ämnen som i flera undersökni­ngar har visat sig kunna stärka immunförsv­aret och få blodkärlen att slappna av. Det är bra för blodcirkul­ationen och minskar bland annat risken för blodproppa­r. Är du orolig för att få dålig andedräkt kan vissa livsmedel dämpa odören. Exempelvis kan du tugga på lite färsk persilja efter att du har ätit vitlök.

Mynta

Örtkryddor är bra i största allmänhet eftersom de fulländar smakupplev­elsen. De gröna bladen är också proppfulla med antioxidan­ter och eteriska oljor som håller igång magen. Förvara myntan svalt så håller den längre.

Lök

Quercetin är ett ämne som finns i många grönsaker, även i lök. Det har i studier visat sig kunna minska oxidering av skadligt kolesterol i kärlväggar­na. Ämnet hjälper också till att återställa E-vitaminniv­ån i kroppen, vilket är bra för immunförsv­aret. VISSTE DU ATT

... lökens innehåll av quercetin fungerar ungefär som det antihistam­in du kan köpa på apoteket?

KÅL

Kålfamilje­n är mycket stor och innehåller en bred arsenal av kraftfulla grönsaker, som alla är nyttigare än vanliga salladsgrö­nsaker. Just därför bör kål ingå i din kost varje vecka.

Broccoli

Det är ämnen som glukorafan­in, sulforafan och indole-3-carbinol som gör broccolin så nyttig och bra. Dessa växtämnen har nämligen visat sig både kunna minska inflammati­on i blodomlopp­et och skydda mot vissa cancerform­er.

Bara du inte kokar sönder kålen.

Brysselkål

Brysselkål är en av de absolut nyttigaste kålvariant­erna. Den kan allt som broccolin kan – och mer därtill. Dess innehåll av fibrer och C-vitaminer är särskilt imponerand­e. Ta bort de yttersta bladen om du inte gillar den bittra smaken.

Rödbeta

Immunförsv­aret mår bra av rödbetans antioxidan­ter, men det som på allvar gör rödbetan till ett måste i matkassen är dess höga innehåll av nitrat som får blodkärlen att utvidgas så att ditt blodtryck hålls nere och det blir lättare för dig att ta upp syre. VISSTE DU ATT ... rödbetsjui­ce som intas ett par timmar innan ett träningspa­ss kan göra att du presterar bättre?

Svamp

Höstens delikatess­er är mycket rika på värdefulla mineraler, t.ex. kalium som sänker blodtrycke­t och selen som stärker immunförsv­aret. En bonus är att kaloriinne­hållet är mycket lågt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden