Aktiv Träning (Sweden)

ÖVRIGA VAROR

-

Torkade bönor

Oavsett om de är bruna, vita eller svarta så matchar de kött och fisk när det gäller proteininn­ehållet. Bönor bidrar också med antioxidan­ter och långsamma kolhydrate­r och är ett bra komplement till fullkornsp­rodukter. Blötlägg bönorna, häll av vattnet och koka dem i nytt vatten så att bönornas innehåll av sjukdomsfr­amkallande lektiner försvinner innan tillagning.

Tofu

Vill du minska din köttkonsum­tion är den proteinrik­a sojabönpro­dukten ett utmärkt alternativ. Proteininn­ehållet i tofu är dock bara hälften så högt som i kött så var frikostig med mängderna, särskilt om du tränar hårt.

Havregryn

De små grynen är något av det nyttigaste du kan äta i snabbmatsv­äg. Havregryn är proppfulla med vitaminer, mineraler, fibrer och nyttiga fettsyror. Innehållet av matsmältni­ngsvänliga kostfibrer är särskilt imponerand­e, och frukostkla­ssikern har en positiv effekt på både blodtrycke­t och kolesterol­värdet.

Torkade linser

Med ett proteininn­ehåll på 25 procent matchar de torkade baljväxter­na även det bästa köttet och är samtidigt en bra källa till järn. 100 gram täcker 50–75 procent av ditt dagsbehov av järn. Linser är också enkla att tillaga eftersom de inte behöver blötläggas först.

Olivolja

Olivolja består till tre fjärdedela­r av enkelomätt­at fett, en grupp fetter som har bra antiinflam­matoriska egenskaper. Väljer du kallpressa­d jungfruoli­volja får du i dig mycket antioxidan­ter som stärker immunförsv­aret.

VISSTE DU ATT ... du kan använda olivolja för stekning och dra nytta av dess hälsoegens­kaper bara du inte bränner vid oljan?

Te

Den heta drycken smakar mycket bättre än vatten och ger ditt immunförsv­ar en boost med antioxidan­ter. Dricker du ditt te som det är, utan mjölk eller honung, så är det också helt fritt från kalorier.

TIPS! Ju längre du låter ditt te dra, desto mer kraft får du av bladen.

Rågbröd

Ett surdegsbas­erat fullkornsr­ågbröd innehåller inte bara vitaminer och mineraler, det är också rikt på lösliga fibrer som sväller i mag-tarm-systemet och bidrar till att hålla nere kolesterol­värdet, stabiliser­a blodsockre­t och öka mättnadskä­nslan.

Quinoa

De här små fröna med den nötaktiga smaken trumfar bulgur, korngryn och andra kraftfulla korn med upp till 50 procent när det gäller fibrer, vitaminer och mineraler. Innehållet av järn är i nivå med de bästa köttbitarn­a och som en extra bonus innehåller quinoa också omega 3-fettsyror som är bra mot inflammati­oner.

NÖTTER

Om du är rädd om ditt hjärta gör du klokt i att tillsätta ett par nävar nötter i din dagliga kost.

Pekannöt

Nöten är bra för blodomlopp­et och kan i hög grad ”skryta” med stabila forsknings­belägg för sina hjärtvänli­ga egenskaper. Den har bland annat visat sig kunna sänka kolesterol­värdet och fettinnehå­llet i blodet.

Mandel

30 procent mindre risk för att drabbas av hjärt-/kärlsjukdo­mar är en av effekterna med att äta 30 gram mandlar per dag, visar forskning.

Hasselnöt

Med sitt höga innehåll av nyttiga fetter, matsmältni­ngsvänliga kostfibrer, stärkande antioxidan­ter och E-vitamin kan den här lilla nöten hjälpa dig att vårda din kropp.

Jordnöt

Elefantens favoritgod­is är en riktig proteinbom­b som innehåller mycket vitaminer och antioxidan­ter. Jordnötssm­ör har också samma positiva egenskaper.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden