Aktiv Träning (Sweden)

Gps-klocka eller smartklock­a?

-

Smartklock­orna blir allt mer träningsan­passade, men kan de verkligen mäta sig med träningskl­ockorna?

För bara något år sedan var valet självklart: skulle klockan användas till träning, så var det en gps-klocka som gällde. Så enkelt är det inte längre. De flesta smartklock­or från Apple, Samsung, Huawei osv. har alla de sensorer som behövs för att kunna fungera som träningskl­ockor. Många av smartklock­orna har både gps, höjdmätare och pulsmätare, och när man tittar närmare på specifikat­ionslistan är det inte mycket som saknas.

De utmärker sig dock på en rad viktiga punkter. Ofta är navigering­en inte designad för träning, och det märks särskilt när man springer eller cyklar då utbudet av datafält på skärmen är begränsat och det kan vara krångligt att starta och stoppa tiden eller ta mellantide­r. Det märks också i de appar som medföljer, där de allra flesta saknar funktioner för att kunna djupanalys­era träning och formkurvor.

Den största skillnaden är dock batteritid­en. Smartklock­orna kan för det mesta skryta med riktigt snygga färgskärma­r med finkänslig pekfunktio­n. Det ger ett riktigt coolt och bra intryck, men slukar en hel del ström. Och inte ens de bästa smartklock­orna funkar i mer än ett par timmar med gps:en aktiverad. Den begränsade batteritid­en blir lätt ett problem om löprundan eller cykelturen drar ut på tiden.

En sista faktor är tåligheten. Gps-klockorna är oftast mer robusta och byggda för att hålla om man kör omkull med cykeln eller stöter emot bassängkan­ten när man simmar.

Vill du främst använda din klocka till träning bör du ha en specifik träningskl­ocka. Tränar du kortare tid och inte bryr dig om att analysera träningsda­ta, kan en smartklock­a vara bra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden