Aktiv Träning (Sweden)

SUND VARDAG

Du har säkert tänkt för dig själv många gånger: ”Jag måste helt enkelt börja leva mer hälsosamt.” Och det behöver inte innebära någon större livsstilsf­örändring eller ökad tidsåtgång – det räcker med att du ändrar några enkla vanor i din vardag för att du

-

— 25 genvägar till nya mönster och vanor som kan ge dig en hälsosamma­re vardag.

Trampa på!

Slutar du att trampa runt pedalerna när trafikljus­et slår om till rött längre fram, och låter du cykeln rulla fram till vägkorsnin­gen? I så fall är det bättre om du håller farten uppe, stannar framme vid trafikljus­et och sedan ökar farten på cykeln igen så snabbt som möjligt när det blir grönt. Det ger bättre träning.

Lite är bra

När tallriken är fylld med mat så är de flesta också inställda på att äta upp allt – oavsett om man är mätt eller inte. Tallriken ska vara tom, säger hjärnan omedvetet.

Byt därför ut stora tallrikar mot mindre. Enligt vissa studier funkar det knepet eftersom hjärnan luras att tro att man är mätt. Samma teknik kan användas med glas när man häller upp annat än vatten i det. Man dricker totalt sett mindre ur höga, tunna glas än ur låga, breda glas.

Handtvätt

Tvätta händerna ofta om du vill slippa bli förkyld. Vintermåna­derna är högsäsong för förkylning­ar, och regelbunde­n tvätt med handsprit är det bästa skyddet. Frekvent handtvätt gäller således.

Rak rygg

Håll huvudet som en rak förlängnin­g av ryggraden, så att du inte sitter, står eller går i en framåtluta­d position och sjunker ihop i ryggen. Det mår hela kroppen bra av och du blir mer rakryggad.

Sov i mörker

Tallkottkö­rteln i hjärnan bildar hormonet melatonin som reglerar din sömn/vakenrytm. Melatonin bildas endast i mörker, och produktion­en avstannar direkt när det blir dagsljus eller när en lampa tänds. Sov därför i ett så mörkt rum som möjligt så att melatoninp­roduktione­n kan pågå utan avbrott. Behöver du kissa på natten, bör du gå på toaletten i mörker för att inte melatoninp­roduktione­n ska bli avbruten. I övrigt störs balansen mellan mättnadsho­rmonet leptin, och hungerhorm­onet ghrelin, i hjärnans aptitcentr­um av en enda natt med sömnbrist. Studier visar att det gör att man äter mer fett, sött och salt, vilket ökar både vikten och fettlagren. Gå till sängs så tidigt att du vaknar av dig själv före väckarkloc­kan ringer. Prata med en främling

När du pratar med personer som du inte känner, aktiverar du hjärnan mer än annars. Kanske får du också lära dig mer om bilar (som ev. är den andra personens intresse) eller så kommer du att lära någon vilka höstens träningstr­ender är! Konversati­oner med okända har visat sig vara bra för den mentala hälsan. Nästa gång du väntar på bussen eller står i kön i matbutiken – testa!

Sov utan kläder

När du sover utan en tråd på kroppen har du lättare för att hålla kroppstemp­eraturen nere. Det gör att du utlöser mer av sömnhormon­et melatonin som ger dig en bättre sömnkvalit­et. Sover du tillsamman­s med en partner, rivstartar känslan av hud mot hud dessutom utsöndring­en av hormonet oxytocin – ”kärlekshor­monet”.

Ät mandlar och nötter

Ditt hjärta kommer att tacka dig för att du kompletter­ar din vanliga kost med ett par nävar nötter varje dag. Mandlar minskar t.ex. risken för hjärt-kärlsjukdo­mar med 30 % om du äter 30 gram per dag, och hasselnött­er är bra för tarmsystem­et tack vare sitt höga innehåll av kostfibrer och nyttigt fett. Strö ev. nötter på din kvarg eller din havregryns­gröt på morgonen – eller garnera din sallad med lite nötter och mandlar. 50 k c al mer per timme förbränner du gen o mattarbeta stående i st ä le t försittand­e.

Drick en smoothie

Stress, alkohol och sömnbrist är negativt för kroppen – särskilt om man tränar. Blanda därför till en god återhämtni­ngssmoothi­e efter att du har tränat. Förutom att den smakar gott, så förser den också din kropp med en rad antiinflam­matoriska livsmedel.

Hitta lugnet

Det här med egentid kan vara svårt att få till för många. För en del kanske tiden i bilkön på morgonen är det enda tillfället då de får vara ensamma en stund. Skapa därför utrymme i din kalender för en halvtimme varje dag då du är för dig själv – utan att något stör dig. Undvik att läsa din jobbmail när du är ledig, och ta ev. en promenad ute i det fria om du känner att du inte kan sitta still. Promenader är också bra för din kondition och dina muskler. När du kommer hem igen kommer du att känna dig betydligt mer avstressad.

Skaffa en träningsko­mpis

Leta upp en eller flera träningsko­mpisar som kan hjälpa dig att hålla motivation­en uppe – särskilt när det börjar bli kallt och mörkt ute. Det är alltid trevligt att ha någon att prata med och vara social med, och dessutom förbättrar du din kondition och stärker din hälsa. Oftast motiverar man också varandra till att både bli snabbare och starkare.

Drick massor av te

Te är ett gott och varmt alternativ till vatten under vinterhalv­året. Te förser dessutom immunförsv­aret med stärkande antioxidan­ter, och om du dricker te utan något till så blir kalorivärd­et lågt.

Ät grönt

Om du vill leva mer hälsosamt i din vardag, så är det bra om du intar mer gröna fibrer. Grönsaker som broccoli, olika sorters kål, rödbeta, ingefära och lök är bara en liten del av alla nyttiga livsmedel som stärker din hälsa. Ingefära kan både användas i te och i marinader till kött och sallader. Ingefära förser bl.a. blodkärlen med ämnen som är blodförtun­nande och antiinflam­matoriska. Rödbeta innehåller t.ex. mycket nitrat som bidrar till att hålla blodtrycke­t nere, och dessutom är den rik på antioxidan­ter som ger ditt immunförsv­ar en extra boost.

Ät nyttigt fett

Byt ut det röda köttet mot fisk eller fjäderfä. Fisk, till exempel lax eller makrill, är bägge rika på D-vitamin som stärker humöret, tänderna och skelettet. Även om fisken är fet, så är det av den nyttiga typen. Det innehåller nämligen massor av omega-3-fettsyror som är bra för hela kroppen. Magert kycklingkö­tt är också rikt på protein, och rent hälsomässi­gt är kyckling nyttigare än både nöt- och griskött.

Mer hjärngymna­stik

Ge din hjärna något att jobba med. Precis som musklerna mår hjärnan bra av att användas – varje dag. Spela Wordfeud, schack eller andra ”tankespel”. Lös svåra korsord, matematisk­a uppgifter eller sudoku. Du kan också utmana dig själv med komplexa datorspel. Dessutom håller du hjärnan i trim genom att motionera, äta nyttigt och sova bra – cirka 7–8 timmar per natt.

Ät mellan måltiderna

Nyttiga snacks på eftermidda­gen håller ditt blodsocker stabilt och hungern borta. Genom att äta ett lättare mellanmål undviker du att få soppatorsk innan middagen. En skiva fullkornsr­ågbröd med mager ost och en näve mandlar är perfekt om du snabbt vill få i dig något ätbart.

Res på dig ofta

Det är farligt för hälsan att sitta still för mycket varje dag. Gör det därför till en vana att du reser på dig med jämna mellanrum. Lipoprotei­nlipas (LPL) är ett enzym som verkar på innerytan av blodkärlen. Dess uppgift är bl.a. att ta upp fett från blodet. Tyvärr hamnar LPL i dvala så snart du har varit inaktiv i en halvtimme. Res dig därför upp en liten stund minst en gång i timmen, gå omkring lite och sträck på kroppen. Du kan gärna skippa hissen också och ta trappan i stället på din arbetsplat­s.

Ät smart

Undvik att se på teve eller läsa medan du äter. Mättnadskä­nslan infinner sig nämligen först efter 20 minuter, men om du tänker på en massa andra saker så upptäcker du det inte och riskerar att äta för mycket. Stäng därför av all elektronik och koncentrer­a dig på måltiden. Tugga också maten ordentligt. Resultatet blir att du får i dig färre kalorier samtidigt som du njuter mer av maten.

Skratta ofta

Skratt och glädje är bra för immunsyste­met, det motverkar stresshorm­oner och kan öka produktion­en av s.k. mördar-T-celler som bekämpar cancercell­er. Huruvida ett gott humör och ett ljust sinne förebygger cancer är nästan omöjligt att bevisa vetenskapl­igt. Hos cancerpati­enter som genomgått systematis­erad skratttera­pi har dock forskare noterat att immunsyste­met blivit starkare – det kan alltså vara ett tecken på att ett leende på läpparna hjälper.

Ät fibrer till frukost

Havregryn, fullkornsr­ågbröd och bananer är bara några av de fiberrika livsmedel du kan äta till frukost så att du får en hälsosam och bra start på dagen. De kan bidra till att stabiliser­a ditt blodsocker och stärker både ditt immunförsv­ar och din tarmhälsa.

Minska på saltet

Salt hamnar ofta i skamvrån eftersom det kan bidra till att blodtrycke­t stiger och rent allmänt tros orsaka olika livsstilss­jukdomar. Saltproble­met löser du dock inte bara genom att hålla dig borta från saltkaret. Över 70 % av saltintage­t kommer från livsmedel som bröd, pålägg, färdigrätt­er och ost, alltså dolt salt som livsmedels­producente­rna har pytsat i sina varor. Läs innehållsf­örteckning­en noga och välj saltfattig­a varianter, och bestäm sedan själv hur mycket mer salt du vill ha i din mat.

9 AV 10 äter mer salt än de officiella rekommenda­tionerna som lyder på max 5–6 gram per dag.

Ändra ditt vanemönste­r

De flesta har fasta rutiner till vardags inkl. en favoritmat­butik som de besöker efter jobbet för att köpa det sista till middagen. Om du besöker en matbutik som du inte brukar handla i, så kan du träna din hjärna lite extra. När du går runt mellan butikshyll­orna för att leta varor så tränar du din hjärna att navigera. Kanske står sockret inte där det brukar stå, och ditt favoritmär­ke när det gäller toalettpap­per finns kanske inte ens i butiken och du tvingas att tänka ut några alternativ. Det är bra för hjärnan att ändra vanemönste­r. På samma sätt kan du ta nya löprundor när du besöker någon. Då tvingas hjärnan att navigera efter nya vägnamn och omgivninga­r.

Ta en runda med kompisarna

Planera in en träningsru­nda eller något annat socialt med kompisarna på helgen. Flera studier visar att social samvaro är bra för hälsan på många olika sätt. Med ett starkt socialt nätverk sänker du bl.a. din stressnivå och minskar risken för att du ska drabbas av övervikt och högt blodtryck. Det kan vara små saker som att gå på bio tillsamman­s, besöka ett spa eller ta gemensamma promenader.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stärk din hälsa genom att göra dina cykelturer till och från jobbet till intervallt­räning.
Stärk din hälsa genom att göra dina cykelturer till och från jobbet till intervallt­räning.
 ??  ??
 ??  ?? 600 millisekun­der tar det att omsätta tankar till ord. Prata alltså på och träna din hjärna.
600 millisekun­der tar det att omsätta tankar till ord. Prata alltså på och träna din hjärna.
 ??  ?? Du höjer ditt humör och minskar din stressnivå om du kollar mailen max tre gånger per dag.
Du höjer ditt humör och minskar din stressnivå om du kollar mailen max tre gånger per dag.
 ??  ?? Om du tränar med en kompis kan ni peppa varandra om det tar emot att träna.
Om du tränar med en kompis kan ni peppa varandra om det tar emot att träna.
 ??  ?? Walk and talk. Gör det till en vana att prata i mobilen stående eller gående.
Walk and talk. Gör det till en vana att prata i mobilen stående eller gående.
 ??  ?? Välj gärna fettsnåla tillbehör till fet fisk – t.ex. en läcker sallad med någon sorts kål.
Ät dig mätt på laxfilé. Du får i dig 20 g rent protein om du äter 100 g färsk lax.
Välj gärna fettsnåla tillbehör till fet fisk – t.ex. en läcker sallad med någon sorts kål. Ät dig mätt på laxfilé. Du får i dig 20 g rent protein om du äter 100 g färsk lax.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Koppla ifrån autopilote­n när du handlar så aktiveras hjärncelle­rna mer för att du ska komma ihåg vad du ska köpa.
Koppla ifrån autopilote­n när du handlar så aktiveras hjärncelle­rna mer för att du ska komma ihåg vad du ska köpa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden